Την κομβική στιγμή που η κρίση αποστερεί και τους τελευταίους πόρους από τον πολιτισμό και το κράτος αδυνατεί να τηρήσει ακόμη και τις υποχρεώσεις του, ένας νέος οργανισμός γεννήθηκε πριν από λίγες ώρες με αποστολή την ανάδειξη της σύγχρονης τέχνης, τη στήριξη των δημιουργών, την εκπαίδευση των πολιτών, αλλά και την παροχή ευκαιριών πρόσβασης στη μυσταγωγία του σύγχρονου πολιτισμού.
Ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός κοινής ωφέλειας ΝΕΟΝ έχει ως κεντρικό άξονα τη Σύγχρονη Τέχνη. Εχει κέντρο λοιπόν, αλλά δεν διαθέτει έδρα – μια συνειδητή επιλογή! Οι δράσεις του θα απλωθούν σε όλη την πόλη, θα χτιστούν με συνεργασίες και εντατικό διάλογο με χώρους, καλλιτέχνες, ομάδες παντού στην Αθήνα. Στη πόλη - μαύρη τρύπα που ρουφά κάθε αισιοδοξίας και έμπνευση που έχει ανάγκη τέτοιων ευκαιριών. Στην ιδρυτική ανακοίνωση του ΝΕΟΝ διαβάζουμε ότι «φιλοδοξεί να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό κοντά στον σύγχρονο πολίτη, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει. Συγχρόνως, επιδιώκει να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη. Να συμβάλει στην αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με τη λειτουργία και τα δρώμενα της πόλης του. Ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε ένα μόνον χώρο. Έδρα του είναι ολόκληρη η πόλη, το ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Είναι ένας ζωντανός και ενεργός συνομιλητής με την κοινωνία, τους θεσμούς και το κοινό.
Ο ΝΕΟΝ υλοποιεί τους στόχους του μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και συζητήσεις, προγράμματα χορηγιών και υποτροφιών και τη δημιουργία ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών. Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενισχύει τη δραστηριότητα δημοσίων και ιδιωτικών φορέων με σκοπό τη διάδοση της σύγχρονης τέχνης.
Μέσω της τέχνης και των σύγχρονων ιδεών, ο ΝΕΟΝ θέλει να κεντρίσει τις ατομικές συνειδήσεις και ταυτόχρονα να χρησιμεύσει ως ένα όχημα συλλογικής συνείδησης. Ο ΝΕΟΝ επιδιώκει να αναδείξει τον πολιτισμό ως βασικό μοχλό προόδου και ανάπτυξης.»
Οι πρώτες κομβικές συνεργασίες
Η παρέμβαση στο δημόσιο χώρο με στόχο την αναβάθμιση της καθημερινότητας καταγράφεται στις προτεραιότητες του ΝΕΟΝ. Ήδη στηρίζει το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο» που προτείνει τη θεσμοθέτηση παρουσίασης θεματικής έκθεσης ανά διετία, με έργα σύγχρονης τέχνης στον Εθνικό Κήπο. Η πρόταση μάλιστα συνοδεύεται από κηποτεχνική μελέτη που προβλέπει παρεμβάσεις σε 8 σημεία του κήπου.
Στο πλαίσιο της παραδοσιακής συνεργασίας με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που διατηρεί η Συλλογή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, φέτος παρουσιάζεται η έκθεση Heart of Darkness, με δύο έργα σε αμφίδρομη σχέση: το Red Carpet της Μάρως Μιλακάκου και το Akropolis Now του kendel Geers.
Τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί η έκθεση «Εvery Human Being is an Artist – Every Artist is a Human Being» στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με την υποστήριξη του ΝΕΟΝ. Θα παρουσιαστούν έργα του Martin Kippenberger από τη Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παλαιοκρασσά.
Τον ίδιο μήνα, θα πραγματοποιηθεί το ReMap, με τη συμμετοχή του ΝΕΟΝ, η μεγάλη γιορτή των αιθουσών τέχνης και των νέων δημιουργών στην καυτή ζώνη του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου.
Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας, η στήριξη των νέων δημιουργών
Η διάσταση της εκπαίδευσης εύλογα δεν απουσιάζει από τον νεοσύστατο οργανισμό. Συγκεκρμένα στηρίζει πρόγραμμα που θα φέρει σε επαφή 2.500 μαθητές με τη σύγχρονη τέχνη, σε συνεγασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Είναι αυτό τέχνη;» και θα υλοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο.
Επιπλέον, συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό της Μόνιμης Συλλογής του ΕΜΣΤ, ο ΝΕΟΝ προσφέρει στο Μουσείο τη δυνατότητα επιλογής έργων κάθε χρόνο, από την έκθεση τέχνης Frieze Art Fair του Λονδίνου, αξίας 50.000 ευρώ. Επίσης, σε συνεργασία με τον οργανισμό Outset Contemporary Art Fund Αγγλίας είναι ιδρυτικά μέλη του IPF, με στόχο τη στήριξη νέων δημιουργιών και παρουσίασή τους σε μεγάλες διεθνείς καλλιτεχνικές συναντήσεις, Biennale, Documenta και φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης. Τα συγκεκριμένα έργα στη συνέχεια δωρίζονται για να εμπλουτίσουν δημόσιες συλλογές. Το ΕΜΣΤ έχει καθιερωθεί από τον ΝΕΟΝ ως μουσείο αποδοχής ενός έργου κάθε χρόνο από τη συνεργασία με το IPF.