Το κράτος λέει πως πληρώνει αλλά τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασαν στα 7,3 δισ. - iefimerida.gr

Το κράτος λέει πως πληρώνει αλλά τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασαν στα 7,3 δισ.

Το κράτος λέει πως πληρώνει αλλά τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασαν στα 7
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το 80% των αιτημάτων υπουργείων για πληρωμές χρεών σε ιδιώτες ικανοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2012 έως το τέλος Μαΐου. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο α΄ πεντάμηνο εγκρίθηκε η πληρωμή χρεών 4,2 δισ. ευρώ από τα 8,2 δισ. που είχαν συσσωρευθεί στα τέλη του 2012. Ωστόσο στους δικαιούχους και στην πραγματική οικονομία δόθηκαν σταδιακά από τους αρμόδιους φορείς περί τα 2,9 δισ. ευρώ.

Συνολικά πάντως τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φτάσει στα 7,3 δισ. καθώς μήνα με το μήνα προστίθενται και νέα (πχ 278 εκατ. για επιστροφές φόρων τον Απρίλιο που δεν δόθηκαν). Μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν πάντως οι πληρωμές χρεών των δήμων και του ΕΟΠΥΥ.

Στα 4,238 δισ ευρώ έφτασαν οι πληρωμές του ΓΛΚ προς τα Υπουργεία και τους Φορείς στο τέλος του Μαίου προκειμένου να εξοφλήσουν τους προμηθευτές τους, ωστόσο από αυτά έχουν πέσει στην αγορά 2,864 δισ ευρώ λόγω της γνωστής γραφειοκρατίας κυρίως στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο τομέα της Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από τα 494,34 εκατ. ευρώ που έχουν πάρει οι ΟΤΑ έως τώρα, "κατάφεραν" να πληρώσουν μόλις 195,59 εκατ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε 41 Δήμους, οι οποίοι λόγω "Καλλικράτη" έχουν... πνιγεί στη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα από τα 255,30 εκατ. ευρώ που έχουν βάλει στα ταμεία τους, να έχουν πληρώσει μόλις 55,67 εκατ. ευρώ!

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν έχει πληρώσει στους προμηθευτές του ούτε τα μισά από αυτά που έχει λάβει από το ΓΛΚ. Ειδικότερα, ενώ έχει λάβει 724,52 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους, έχει πληρώσει σε φαρμακοποιούς, φαρμακευτικές εταιρίες και λοιπούς παρόχους μόλις 318,12 εκατ. ευρώ.

Πρόβλημα φαίνεται ότι υπάρχει και με τις επιστροφές φόρων, καθώς ενώ το ΓΛΚ εξοφλά το "stock" των παλαιότερων οφειλών ύψους 724 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να καλύπτει και τις επιστροφές φόρου που αφορούν στο τρέχον έτος, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ήδη ένα "πακέτο" οφειλών ύψους 278 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, έως το τέλος του έτους έχουν προβλεφθεί επιστροφές φόρων- παλιές και νέες- ύψους 2,9 δισ ευρώ, ωστόσο ήδη αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν ότι οι επιστροφές θα φτάσουν με το ζόρι στα 2,5 δισ ευρώ.

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι γυρίζει ο Προϋπολογισμός σε έλλειμμα, καθώς με τη συμπλήρωση του 4μηνου, καταγράφεται στη Γενική Κυβέρνηση πρωτογενές έλλειμμα 462 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του πρωτογενούς ελλείμματος των 305 εκατ. ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ