Οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν και πλέον οι υποψήφιοι φοιτητές αγωνιούν για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ προκειμένου να δουν σε ποια σχολή θα περάσουν.
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας Γιάννη Βαφειαδάκη που μίλησε στο protothema, αναμένεται πτώση στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή στις Πολυτεχνικές και στις Φυσικομαθηματικές Σχολές. Οι Ιατρικές Σχολές θα παραμείνουν στην πρώτη θέση, ενώ άνοδος αναμένεται στις Νομικές και στις Σχολές Ψυχολογίας.
Βατερλό όπως φαίνεται έγινε στα Μαθηματικά και τη Φυσική, με τις βαθμολογίες να είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Ειδικά με τα Μαθηματικά οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης αναμένεται να κρατήσουν την αρνητική περσινή πρωτιά με 80% των γραπτών κάτω από τη βάση. Για τη φετινή χρονιά αναμένεται πτώση και στις Στρατιωτικές Σχολές, καθώς οι εισακτέοι εμφανίζονται μειωμένοι κατά 30%.
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνει τις φιλολογικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες, οι θέσεις θα μειωθούν και στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, με αποτέλεσμα οι βάσεις να κινηθούν ανοδικά.
Πτώση των βάσεων αναμένονται στις Πολυτεχνικές και τις Φυσικομαθηματικές Σχολές του 2ου και του 4ου πεδίου, η οποία θα ξεκινά από τις πλέον περιζήτητες σχολές και θα φτάνει στα ΤΕΙ.
Στο 3ο πεδίο με τις περιζήτητες ιατρικές σχολές οι βάσεις θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Οι αυξημένες θέσεις σε Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές Σχολές αναμένεται να διευκολύνουν την κινητικότητα σε αυτό το πεδίο.
Στο 5ο πεδίο τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πτωτική πορεία των βάσεων στις Οικονομικές Σχολές. Η αύξηση στις θέσεις των ΤΕΙ θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ σε αυτό το πεδίο θα υπάρχει μείωση στους εισακτέους στα ΤΕΙ.