Η σπίθα που άναψε στην πλατεία Ταξίμ της Τουρκίας δεν λέει να σβήσει. Οι διαδηλωτές γέμισαν ξανά τους δρόμους, όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους με τον πολιτική που ακολουθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Νέες συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη
Η πλατεία Ταξίμ ξεκίνησε και πάλι, από το μεσημέρι της Κυριακής, να γεμίζει με κόσμο, με τους διαδηλωτές να πανηγυρίζουν για τη «νίκη» τους (που σημείωσαν το Σάββατο) και να δηλώνουν έτοιμοι να προασπίσουν τον αγώνα τους.
Ωστόσο, τα επεισόδια δεν αποφεύχθηκαν. Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, το βράδυ της Κυριακής, για να διαλύσει πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη.
Οπως ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν στο σημείο, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην περιοχή που απέχει αρκετά χιλιόμετρα από την πλατεία Ταξίμ. Βίαια επεισόδια είχαν σημειωθεί στο ίδιο σημείο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση της αστυνομίας από το Ταξίμ, οπου παραμένουν συγκεντρωμένοι χιλιάδες διαδηλωτές.
Εκτεταμένα επεισόδια στην Αγκυρα
Την ίδια στιγμή, εκτεταμένα επεισόδια σημειώνονται στην Αγκυρα. Το απόγευμα, περίπου 1.000 διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, ωστόσο οι αστυνομικές δυνάμεις τους απέτρεψαν, με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.
«Η αστυνομία δεν σταματά να απωθεί τους διαδηλωτές που δεν απειλούσαν κανέναν. Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε», είπε μια 27χρονη κοπέλα, η Γκιεζντέ Εζντεμίρ. Σύμφωνα με τη διαδηλώτρια, πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Οζντέν Σενέρ δήλωσε ότι σε νοσοκομείο της Αγκυρας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με τραύμα στο κεφάλι ένας διαδηλωτής, ο Ετχέμ Σαρίσουλουκ.
Αποφασισμένοι οι πολίτες
«Ηρθε η ώρα να στείλουμε τον Ερντογάν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», φώναζε μια γυναίκα, συνοδευόμενη από τα δύο παιδιά της, στο μπαλκόνι του διαμερίσματός της στο προάστιο Τσανκάγια.
Απαντώντας της με σφυρίγματα, οι γείτονες αναβόσβηναν τα φώτα των σπιτιών τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και φώναζαν ρυθμικά «Ταγίπ, παραιτήσου, δες πόσοι είμαστε».
Ενας νεαρός φοιτητής, υπό τα χειροκροτήματα των γονιών και των γειτόνων του, κατέβηκε στο ισόγειο της πολυκατοικίας κρατώντας την τουρκική σημαία. «Δεν γίνεται να είμαστε πια ειρηνικοί, θα μας ρίξει κι εμάς χημικά η αστυνομία;», είπε ενώ ένας γείτονας, ο Χαμντί, εξηγούσε ότι το θέμα δεν αφορά πλέον το πάρκο Γκεζί (το πάρκο της Κωνσταντινούπολης απ' όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις) αλλά «έχει γίνει ένα κίνημα κατά της κυβέρνησης η οποία ανακατεύεται ολοένα και περισσότερο στην ιδιωτική μας ζωή».
«Το γεγονός ότι μια κυβέρνηση εξελέγη δημοκρατικά με ποσοστό 50% δεν σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι της αρέσει», σχολίασε ο Χαμντί ο οποίος διαμαρτύρεται κυρίως για τον νόμο που περιορίζει την πώληση και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
Στους δρόμους της Αγκυρας έχουν κατέβει διαδηλωτές κάθε ηλικίας. «Είμαι 63 ετών και το μόνο που θέλω είναι να υπάρξει ηρεμία σ' αυτήν την όμορφη χώρα. Ομως όταν αισθάνεται κανείς ότι ο τρόπος ζωής του απειλείται, δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαδηλώσει, αυτό είναι όλο», εξήγησε ένας 63χρονος συνταξιούχος μηχανικός.
Συνελήφθησαν 1.700 άτομα, πληροφορίες για νεκρούς
Ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ ανακοίνωσε, το απόγευμα της Κυριακής, ότι στις 235 διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε 67 πόλεις της Τουρκίας από την περασμένη Τρίτη, συνελήφθησαν περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι αλλά οι περισσότεροι από αυτούς αφέθηκαν ήδη ελεύθεροι.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι έχουν τραυματιστεί 58 πολίτες και 115 αστυνομικοί. Μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν λόγο πάντως για τουλάχιστον χίλιους τραυματίες.
Ωστόσο, τα δεδομένα μέσα στους χώρους των διαδηλώσεων είναι διαφορετικά: Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι, ένας στην Αγκυρα και ένας στην Κωνσταντινούπολη. Λόγο για δύο νεκρούς κάνει και ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Τη νύχτα προβλήθηκε από διαδηλωτές στο Μπεσίκτας ο ισχυρισμός ότι η αστυνομία κάνει χρήση της απαγορευμένης χημικής ουσίας «Πορτοκαλί Παράγοντας» (Agent Orange), πληροφορία την οποία φιλοξένησε στην ιστοσελίδα του υπό μορφήν αναφοράς το CNN International, με την υποσημείωση ότι η πληροφορία αυτή δεν έχει επαληθευτεί από μέρους του δικτύου.
Με βάση τον μέχρι στιγμής απολογισμό, καταστράφηκαν περίπου εκατό περιπολικά και άλλα αστυνομικά οχήματα, πολλά εμπορικά καταστήματα και δεκάδες αυτοκίνητα. Ο Γκιουλέρ είπε ότι το ύψος των ζημιών ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 8,2 εκατ. ευρώ).
Ερντογάν: «Μπορώ να ζητήσω και... συγνώμη»
Με εμφανή την τάση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, εμφανίστηκε, το απόγευμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο αναφερόμενος στις διαδηλώσεις, έθεσε το πλαίσιο της δημοκρατίας και της απόκτησης δικαιωμάτων με δύο όρους: Κοινοβουλευτική δημοκρατία και εκλογές.
«Εάν υπήρξαν κάποιοι που δυσαρεστήθηκαν, μπορώ να ζητήσω συγνώμη». Μέχρι και αυτό είπε ο Ερντογάν, αν και δεν αναφερόταν στους διαδηλωτές, αλλά σε όσους δυσαρεστήθηκαν με τα όσα είχε πει πριν από μερικές μέρες σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για την κατανάλωση αλκοόλ, αποκαλώντας τους καταναλωτές αλκοολούχων, αλκοολικούς. Ολα αυτά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι «Χαμπέρτουρκ».
«Βάσανο το... twitter»
Κατά τα άλλα, ως προς τις διαδηλώσεις, ο Ερντογάν είπε πως «το θέμα δεν σχετίζεται με το πάρκο στην πλατεία Ταξίμ, αλλά είναι ιδεολογικό και έχει ως στόχο να μειωθεί η δύναμη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και γενικά».
«Ποιος είναι ο λόγος των διαδηλώσεων» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε «μήπως τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα της ψήφου;» Σύμφωνα με τον Ερντογάν «ο αγώνας για δημοκρατία διεξάγεται στις κάλπες».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα λεγόμενα κοινωνικά μέσα λέγοντας ότι «το twitter είναι το μεγαλύτερο βάσανο των κοινωνιών».
Ο ανυποχώρητος Ερντογάν
Σε κάθε περίπτωση, ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται ανυποχώρητος σε όσα εξαγγείλει μέχρι σήμερα: «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές στο γεγονός ότι μερικοί πλιατσικολόγοι πηγαίνουν στην πλατεία και προκαλούν το λαό μας. Ο λαός όταν μας έδωσε την ψήφο του, το έκανε για να προστατεύσουμε την Ιστορία μας» είπε ο Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι «στην πλατεία θα κατασκευαστεί και τζαμί και δεν πρόκειται να ζητήσω γι αυτό την άδεια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή μερικών πλιατσικολόγων».
Νταβούτογλου: «Αμαυρώνεται η εικόνα της χώρας»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, έκανε έκκληση να σταματήσουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται εδώ και τρεις ημέρες σε πολλές πόλεις, υποστηρίζοντας ότι αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
«Η συνέχιση των διαδηλώσεων δεν θα έχει κανένα όφελος αλλά θα αμαυρώσει τη φήμη της χώρας μας που απολαμβάνει το θαυμασμό τόσο στην περιοχή μας όσο και σε όλο τον κόσμο», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος υπουργός μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.
Ο Νταβούτογλου εξέφρασε τη λύπη του που εξαιτίας των γεγονότων αυτών έχει αποσιωπηθεί η πρόοδος την οποία έχει επιτύχει η συντηρητική-ισλαμική κυβέρνηση όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης. «Δεν είναι δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε όμως ότι η Τουρκία «έχει τη δύναμη και την απαραίτητη ωριμότητα να ξεπεράσει αυτή τη δοκιμασία».
Ταξιδιωτική οδηγία από τη Συρία
Οι συριακές αρχές συνέστησαν στους Σύρους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία λόγω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που οργανώνονται στη χώρα αυτή.
«Το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Σύρους πολίτες να μην μεταβαίνουν στην Τουρκία, για την ασφάλειά τους, καθώς έχει επιδεινωθεί η κατάσταση της ασφάλειας σε ορισμένες τουρκικές πόλεις», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Οι σχέσεις της Δαμασκού με την Άγκυρα παραμένουν ιδιαίτερα τεταμένες και η Συρία δεν έχασε την ευκαιρία να καταγγείλει την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης η οποία συχνά έχει επικρίνει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τα τελευταία δύο χρόνια, αφότου ξεκίνησε η λαϊκή εξέγερση για την ανατροπή του.
«Ο Ερντογάν κυβερνά τη χώρα του με τρομοκρατικό τρόπο και καταστρέφει τον πολιτισμό και τα επιτεύγματα του τουρκικού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά το Σάββατο ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας Ομράν αλ Ζόχμπι.