Την άποψη πως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να είναι ισχυρή, εάν οι άλλες χώρες δεν πηγαίνουν καλά, εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα».
Παράλληλα, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι «πολλά εξαρτώνται και για τη Γερμανία, από το τι συμβαίνει στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία ή άλλες χώρες». Επισήμανε δε ότι οι πρωθυπουργοί αυτών των χωρών έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση γα το θαρραλέο και επίπονο μεταρρυθμιστικό έργο που επιτελούν και ανέφερε ότι η ίδια υπερασπίζεται τα συμφέροντα όχι μόνο της χώρας της, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της για την συνέχιση των προγραμμάτων λιτότητας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις θυσίες των πολιτών.
Αισιοδοξία για τα προγράμματα λιτότητας
«Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ισχυρή, εάν οι άλλες χώρες δεν πηγαίνουν καλά», επισήμανε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της στην έκδοση του περιοδικού Der Spiegel. Σε ερώτηση εάν η δύναμή της ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης έχει αυξηθεί λόγω της κρίσης, ανέφερε ότι η πολιτική του Βερολίνου τυγχάνει πολύ προσεκτικής παρακολούθησης διεθνώς.
«Η Ευρώπη είναι ικανή για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις περισσότερο από ό,τι ίσως εκτιμούσαμε», είπε η κυρία Μέρκελ και εξήγησε ότι λόγω της κρίσης έχουν ληφθεί αποφάσεις που προηγουμένως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Δήλωσε αισιόδοξη ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας, διότι στις χώρες αυτές, όπως σημείωσε, πολλοί πολίτες αναγνωρίζουν τις παραλείψεις που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση, αλλά παραδέχθηκε ότι απαιτούνται μεγάλες θυσίες εκ μέρους των πολιτών.
Πρόωρες τυχόν θεσμικές αλλαγές
Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι για την ώρα δεν θεωρεί αναγκαία την ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επανέλαβε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αναβαθμιστεί ο συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.
Εμφανίστηκε ακόμη επιφυλακτική για την απευθείας εκλογή προέδρου της Κομισιόν, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη θεσμική αλλαγή στην ΕΕ, καθώς, όπως είπε, «επί του παρόντος δεν είναι σκόπιμες οι θεωρητικές συζητήσεις για αλλαγές στα θεσμικά όργανα».
«Ναι» στην πώληση όπλων προς συμμάχους
Η καγκελάριος υπεραμύνθηκε ακόμη της επιλογής της κυβέρνησής της να πωλεί όπλα σε χώρες της Αφρικής ή της Ασίας όπου αμφισβητείται το δημοκρατικό έρεισμα των κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι οι χώρες αυτές, όπως η Σαουδική Αραβία, «αποτελούν σημαντικούς εταίρους της Γερμανίας στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».
Δεσμεύθηκε πάντως για μεγαλύτερη διαφάνεια και ταχύτητα στην ενημέρωση για την πώληση οπλικών συστημάτων, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικώς με το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει γύρω από την προμήθεια των μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων κατασκοπευτικών αεροσκαφών Euro Hawk, τα οποία κόστισαν 500 εκατομμύρια ευρώ στο Βερολίνο και τώρα αμφισβητείται η χρησιμότητά τους.