Ενα πρωτοποριακό μικροσκοπικό μικρόφωνο υψηλής ακουστικής απόδοσης δημιούργησε ομάδα ερευνητών, αντλώντας έμπνευση από το αυτί μίας... μύγας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Science Daily, η ομάδα ερευνητών του αμερικανικού πανεπιστημίου Μπίνγκχαμπτον, με επικεφαλής τον Ρόναλντ Μάιλς, καθηγητή στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Μπίνγκχαμπτον, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης της στο 21ο διεθνές συνέδριο Ακουστικής.
Ο καθηγητής Μάιλς και η ομάδα του εμπνεύστηκαν από την υπερευαίσθητη ακοή της παρασιτικής μύγας Ormia ochracea προκειμένου να δημιουργήσουν το νέο τύπου μικρόφωνο.
Η συγκεκριμένη μύγα, συναντάται στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και την Κεντρική Αμερική, ενώ σε αντίθεση με τις κοινές μύγες, διαθέτει τύμπανα που αισθάνονται την ηχητική πίεση, όπως ακριβώς τα ανθρώπινα αυτιά.
Ωστόσο, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των συντονισμών στο ανθρώπινο αυτί, ο Μάιλς και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ένα ηλεκτρονικό σύστημα ανάδρασης, το λεγόμενο Q control: «Στόχος της χρησιμοποίησης του Q control είναι να μην επιτρέψουμε στο μικρόφωνο να χτυπάει σαν καμπάνα. Το Q control αποτελεί ουσιαστικά ένα σύστημα ανάδρασης, το οποίο ελαχιστοποιεί τις παθητικές αποσβέσεις των αισθητήρων. Έτσι, το διάφραγμα συντονίζεται στη φυσική του συχνότητα» εξηγεί ο Μάιλς.
O θόρυβος από το νέο μικρόφωνο είναι περίπου 17 ντεσιμπέλ χαμηλότερος σε σύγκριση με τα συνηθισμένα ακουστικά βαρηκοΐας και όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες η νέα αυτή τεχνολογική ανακάλυψη θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας αλλά και συσκευές παρακολούθησης.