BBC: Τα χειρότερα πέρασαν, αλλά οι νέοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα [βίντεο] - iefimerida.gr

BBC: Τα χειρότερα πέρασαν, αλλά οι νέοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα [βίντεο]

BBC: Τα χειρότερα πέρασαν για την Ελλάδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αφιέρωμα στην Ελλάδα και στα νέα παιδιά, τη γενιά της κρίσης όπως τη χαρακτηρίζει, κάνει το BBC. Με τίτλο «Μπορεί η Ελλάδα να σταματήσει τη ''διαρροή μυαλών'';» το BBC αναφέρει πως αν και τα χειρότερα τελείωσαν για την Ελλάδα, ωστόσο η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ειδικά για τους νέους κάτω των 25 ετών, γεγονός που τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρεται στη «γενιά της κρίσης» και των νέων Ελλήνων επιστημόνων που ψάχνουν την τύχη τους στο εξωτερικό: «Το πώς θα διατηρήσουν την αισιοδοξία τους, είναι η πιο δύσκολη εξίσωση που καλούνται να λύσουν», τονίζει ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα.

Συνεχίζει λέγοντας ότι «η διαρροή μυαλών θα είναι μία επιπλέον δυσκολία για την Ελλάδα στο δρόμο προς την ανάκαμψη. Η Ελλάδα χρειάζεται τη νεολαία της για να την ξαναχτίσει τα επόμενα χρόνια. Προς το παρόν είναι το θύμα της οικονομικής της κατάρρευσης».

Δείτε το αφιέρωμα του BBC ΕΔΩ

Μονόδρομος για τους νέους η φυγή από την Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα που είχε παρουσιάσει τον Απρίλιο ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόης Λαμπριανίδη στο ΑΠΘ αριθμός των νέων επιστημόνων που μεταναστεύουν αντιστοιχεί στο 10% του επιστημονικού προσωπικού της Ελλάδας και θεωρείται πολύ υψηλός.

Επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το προφίλ των νέων επιστημόνων που μεταναστεύουν, τα αίτια της φυγής τους ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε πως βασικός λόγος γι' αυτή τη μετανάστευση είναι η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για τους επιστήμονες. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να χρειάζονται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν οι μισοί από τους επιστήμονες που μεταναστεύουν έχουν αποκτήσει τα πτυχία τους από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Επιλέγουν κυρίως ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, σε μεγάλες εταιρείες που σχετίζονται με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Και ενώ για τους περισσότερους είναι άδικο να εξάγονται επιστήμονες που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην πατρίδα τους, ο κ. Λαμπριανίδης βλέπει και... θετικά αποτελέσματα.

«Εκπαιδεύονται σε χώρες του εξωτερικού, αποκτούν τεχνογνωσία, επαγγελματική εμπειρία και γνωριμίες που θα τους φανούν πολύτιμα εργαλεία όταν αποφασίσουν να επιστρέψουν», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, είναι αναγκαίο πλέον να γίνει στροφή της ελληνικής οικονομίας στην παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να βελτιωθεί η θέση της χώρας στον διεθνή ανταγωνισμό και να αξιοποιήσει παραγωγικά το ανθρώπινο δυναμικό της. Αυτή η αλλαγή θα εξομαλύνει τη σχέση προσφοράς-ζήτησης και θα περιορίσει τη διαρροή επιστημονικού δυναμικού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ