Ομάδα τριών επιστημόνων ανέπτυξε αλγόριθμο ικανό να αναγνωρίζει μουσικά κομμάτια από την Μπαρόκ (1700-1770), Κλασική (1770-1830) και Ρομαντική (1830-1900) περίοδο ακούγοντας μόλις τρεις νότες από οποιοδήποτε σημείο τους και όχι απαραίτητα από την αρχή.
Οι Pablo Rodriguez Zivic, Favio Shifres και Guillermo Cecch δοκίμασαν τον αλγόριθμό τους σε μια online βάση δεδομένων 20.000 κομματιών από τις τρεις προαναφερθείσες περιόδους και εντόπισε μοτίβα (ημιτόνια και νότες) που μπορούν να επεκταθούν και στην ανθρώπινη ομιλία/τραγούδι.
Πέρα από την εφαρμογή του στη μουσική, οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι ο αλγόριθμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις όπως τη διάγνωση διαταραχών που επηρεάζουν την ομιλία ή ψυχιατρικών παθήσεων που πλήττουν τα κέντρα ομιλίας του εγκεφάλου. Όπως αναφέρουν, οι τρέχουσες μέθοδοι ήδη διαγνώσκουν τη Νόσο Πάρκινσον μέσω της ανάλυσης φωνητικών μοτίβων, ωστόσο ο συγκεκριμένος αλγόριθμος ενδεχομένως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ακόμα πιο αρχικά στάδια.