Αν και ο τζόγος μπορεί να αποτελέσει την οικονομική καταστροφή ενός ανθρώπου, θα μπορούσε να μετατραπεί σε σημαντικό βήμα για τη... σωτηρία για το ελληνικό δημόσιο. Αν βέβαια φορολογούνταν τα συγκεκριμένα ποσά. Αυτό προκύπτει από τα εντυπωσιακά στοιχεία για τον παράνομο τζόγο στη χώρα μας, όπου «παίζονται» κάθε χρόνο ένα δισ. ευρώ στο διαδίκτυο, ενώ το σύνολο των χρημάτων που «ποντάρονται» εκτός νόμου αγγίζουν τα 6 δισ. ανά έτος.
Αυτά ανέφερε ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Οπως εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές, αν μπορούσαν να φορολογηθούν αυτά τα ποσά, τότε στα ταμεία του Δημοσίου θα έμπαιναν περίπου 360 εκ. ευρώ το χρόνο! Περίπου δηλαδή το μισό από το ποσό που εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ότι θα εισπράξει από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων για παράδειγμα.
«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο νομιμοποίησης δραστηριοτήτων. Σκοπός μας είναι οι παίκτες που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες να το κάνουν σε νόμιμα, ελεγχόμενα δίκτυα και να περιορίζεται, όσο είναι δυνατόν, η τάση προς τα τυχερά παιχνίδια», τόνισε ο κ. Γιαννακόπουλος. Τις επόμενες ημέρες η ΕΕΕΠ θα επιβάλει κυρώσεις σε εταιρίες στοιχημάτων που δεν έχουν υπαχθεί ακόμη στη σχετική νομοθεσία.
Βέβαια ο κ. Γιαννακόπουλος αναγνώρισε ότι ο έλεγχος του παράνομου τζόγου δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς πρόκειται για το «κυνήγι» μίας αγοράς γρήγορης, ευρηματικής και με πολλά χρήματα. Επίσης διευκρίνισε πως πρόθεσή τους δεν είναι η επιβολή μεγάλων προστίμων, αλλά η επίτευξη της πιο αποτελεσματικής ρύθμισης.