Καταγγελίες ακτιβιστών για σαμποτάζ σε πλοίο του στολίσκου για τη Γάζα - iefimerida.gr

Καταγγελίες ακτιβιστών για σαμποτάζ σε πλοίο του στολίσκου για τη Γάζα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ίδια ώρα που το Ισραήλ εμμένει στην αρνητική του στάση απέναντι στην προσπάθεια αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω στολίσκου πλοίων, έλληνες ακτιβιστές καταγγέλουν πως πλοίο που θα ξεκινούσε σήμερα για την αποστολή δέχθηκε σαμποτάζ από αγνώστους και αναβάλλει την αναχώρησή του.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Πλειώνη, έναν από τους έλληνες οργανωτές του στόλου, άγνωστοι κατέστρεψαν χθες το βράδυ την προπέλα και τον άξονα κίνησης του πλοίου που θα μεταφέρει την τμήμα της Ελληνική, Σουδικής και Νορβηγικής αποστολής, κάνοντας λόγο για σαμποτάζ. Ο καπετάνιος προέβη άμεσα σε προφορική καταγγελία στις λιμενικές αρχές. Η Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα θα προχωρήσει και σε μήνυση κατ' αγνώστων για το περιστατικό.

Αν και οι ακτιβιστές είχαν προγραμματίσει να ξεκινήσουν σήμερα για τη Γάζα, σκοπεύουν πλέον να αποκαταστήσουν τη ζημιά και να προγραμματίσουν εκ νέου το ταξίδι τους μέσα στην εβδομάδα.

Το Ισραήλ από τη πλευρά του έχει τονίσει επανειλλημένα πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την πρόσβαση των πλοίων στο λιμάνι της Γάζας κάτι το οποίο ανακοινώθηκε και χθες από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την επιτυχία των διπλωματικών και πολιτικών προσπαθειών του Ισραήλ για να υποβαθμιστεί το σχέδιο του δεύτερου διεθνούς ανθρωπιστικού στολίσκου που πρόκειται να αποπλεύσει για να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. «Οι πρεσβευτές και ι διπλωμάτες μας έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες επαφές και τελικά ο αριθμός των πλοίων και των επιβατών είναι μικρότερος του προβλεπομένου», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών στο ισραηλινό ραδιόφωνο. «Πολλοί από τους συνομιλητές μας πείσθηκαν ότι είναι δυνατή η μεταφορά βοήθειας προς τη Γάζα μέσω των λιμανιών του Ασντόντ (Ισραήλ) και του Ελ Αρίς (Αίγυπτος) ή μέσω του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Jerusalem Post» η οποία επικαλείται έγγραφο από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου, η σύγκρουση με τους ακτιβιστές θα πρέπει να αποφευχθεί. Σύμφωνα με άλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι ακτιβιστές έχουν εξοπλιστεί με χημικά, με τα οποία θα αποτρέψουν ενδεχόμενη εισβολή στρατιωτών στα πλοία.

«Αρχικά θα τους προειδοποιήσουμε, θα τους εξηγήσουμε, θα αποφύγουμε οποιαδήποτε σύγκρουση, αλλά τελικώς η αποστολή δεν θα φτάσει στη Γάζα», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός άμυνας, Εχούντ Μουμπάρακ και πρόσθεσε ότι έχουν δοθεί ήδη οδηγίες στον ισραηλινό στρατό.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν και τις δυο πλευρές για «αυτοσυγκράτηση» προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των τραγικών γεγονότων του 2010.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ισραήλ Κόσμος ακτιβιστές Γάζα αποστολή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ