Καθόλου θετική για την Ελλάδα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η ετήσια έκθεση για το εμπόριο ανθρώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ελλάδα παραμένει στην κατηγορία χωρών που δεν πληρούν ούτε τα ελάχιστα κριτήρια για την αντιμετώπιση του φαινομένου αν και στην έκθεση αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης.
Κούβα, Υεμένη, Λιβύη, Βόρειος Κορέα και Ιράν είναι μερικές απ’ τις χώρες που φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας την οποία χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής έχουν γενικά τα πρωτεία.
Σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ελλάδα γυναίκες και παιδιά από άλλες χώρες εξαναγκάζονται σε πορνεία ενώ άντρες γυναίκες και παιδιά είναι πολύ συχνά θύματα εξαναγκασμένης εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία από μη κυβερνητικές οργανώσεις αναφέρεται συγκεκριμένα πως στην Ελλάδα, έφηβοι άνδρες, κυρίως από το Αφγανιστάν και την Υποσαχάρια Αφρική είναι τα πιο συνηθισμένα θύματα εξαναγκασμού σε πορνεία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικαλείται στοιχεία της Ελληνικής αστυνομίας και αναφέρει πως ο κύριος τρόπος εξαναγκασμού είναι λεκτικός και οικονομικός και όχι τόσο η βία. Θύματα εξαναγκασμού εργασίας προέρχονται κυρίως από την Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία και Μπαγκλαντές και τονίζεται πως πολλοί απ’ αυτούς αναγκάζονται να εργάζονται κάτω από συνθήκες εξαθλίωσης σε αγροτικές περιοχές.
Σύμφωνα με την έκθεση η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν ανταποκρίνεται στα μίνιμουμ στάνταρτ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αν και πραγματοποιεί σημαντικές προσπάθειες για να το πετύχει.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και για εμπλοκή της Εελληνικής Αστυνομίας σε περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προτείνει την άμεση απομάκρυνση ύποπτων αστυνομικών.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Αλβανία η οποία αν και πλέον βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα κατάφερε να κατέβει μια κατηγορία, ενώ η μόνη χώρα των Βαλκανίων που εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες είναι η FYROM.
Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έκθεση κάνοντας κλικ ΕΔΩ