Η Κομισιόν στέλνει όπλα στους αντάρτες της Συρίας και η Ρωσία πυραύλους στον Ασαντ - iefimerida.gr

Η Κομισιόν στέλνει όπλα στους αντάρτες της Συρίας και η Ρωσία πυραύλους στον Ασαντ

Η Κομισιόν στέλνει όπλα στους αντάρτες της Συρίας και η Ρωσία πυραύλους στον Ασα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την άρση του εμπάργκο όπλων προς τους αντάρτες της Συρίας αποφάσισαν το βράδυ της Δευτέρας οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης διατηρώντας, παράλληλα όλες τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος Ασαντ, με τις Βρετανία και τη Γαλλία να ετοιμάζονται να στείλουν πολεμικό υλικό άμεσα. Ωστόσο, οι σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας, ενδέχεται να φθάσει εκ νέου στα άκρα με την κυβέρνηση Πούτιν να διαμηνύει ότι θα στείλει κανονικά πυραύλους S-300 στον Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Η απόφαση αυτή της ΕΕ ήρθε μετά από συνεχείς πιέσεις μηνών, κυρίως από Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, με τους Βρετανούς να κάνουν λόγο για «ισχυρό μήνυμα από την Ευρώπη προς το καθεστώς Ασαντ».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλλιαμ Χέιγκ, τόνισε μετά το πέρας της συνεδρίασης «Απόψε, η ΕΕ αποφάσισε να τερματίσει το εμπάργκο όπλων προς τη συριακή αντιπολίτευση και να διατηρήσει όλες τις άλλες κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος. Αυτό είναι το αποτέλεσμα που ήθελε η Βρετανία. Είναι το σωστό, επειδή στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα από την Ευρώπη προς το καθεστώς Άσαντ. Η άρση του εμπάργκο μας δίνει την ευκαιρία να το πράξουμε εάν η κατάσταση επιδεινωθεί»

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας έκανε σαφές σήμερα ότι δεν θεωρεί πως η κυβέρνησή του πρέπει να περιμένει ως την 1η Αυγούστου, όταν θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για να λάβει και να εφαρμόσει την απόφαση να εξοπλίσει τους Σύρους αντικαθεστωτικούς μαχητές, σημείωσε πάντως πως δεν έχει ακόμα ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

«Πρέπει να κάνω μια διόρθωση για ένα θέμα που απασχολεί. Ξέρω ότι έγινε συζήτηση περί μιας υποτιθέμενης προθεσμίας που λήγει τον Αύγουστο. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ σε δηλώσεις του στην δημόσια ραδιοφωνία του BBC, προσθέτοντας ότι η Βρετανία «δεν έχει αποκλείσει» το να παραδώσει όπλα στους αντάρτες πριν από τον Αύγουστο και ότι δεν θα ενεργήσει μόνη εάν αποφασίσει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Από την πλευρά της η Γαλλία διεμήνυσε σήμερα ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να στείλει άμεσα όπλα στους Σύρους αντάρτες, δεν σχεδιάζει όμως να το πράξει αψηφώντας τη συμφωνία των ευρωπαϊκών χωρών να αναβάλουν πιθανές παραδόσεις (όπλων) έως την 1η Αυγούστου.

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Φιλίπ Λαλιό δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Παρίσι ελπίζει πως θα υπάρξει μια συμφωνία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο μηνών, αλλά και ότι η απόφαση της ΕΕ είναι μια πολιτική διακήρυξη που δεν έχει καμία νομική βάση.

Ερωτηθείς, αν αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία θα μπορούσε να παραδώσει τα όπλα πριν από την 1η Αυγούστου, αν κριθεί αναγκαίο, ο Λαλιό δήλωσε: «Ναι».

Πάντως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον είπε ότι η παροχή όπλων «που προορίζονται για την προστασία των αμάχων υπόκειται σε ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, ιδίως όσον αφορά τους ελέγχους, έτσι ώστε να μην μπορούν να πέσουν στα χέρια των ριζοσπαστικών ομάδων».

Αντιδράει η Αυστρία

Η αποτυχία να συμφωνηθεί μια νέα παράταση στο εμπάργκο όπλων προς τους αντάρτες, πάντως, συναντά αντιστάσεις και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Αυστρία να δηλώνει ότι εάν οι αντάρτες εφοδιαστούν με όπλα η χώρα θα αποσύρει τους κυανόκρανούς της από τα υψίπεδα του Γκολάν.

Ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικού και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, εξέφρασε έντονες ανησυχίες που η αυστριακή συμβιβαστική πρόταση για το εμπάργκο όπλων που εφαρμόζεται στη Συρία, δεν μπόρεσε να γίνει αποδεκτή κατά τη χθεσινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως «επιπλέον όπλα δεν λύνουν τίποτε, αλλά οξύνουν την κατάσταση».

Η απόσυρση των 375 Αυστριακών κυανόκρανων από την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στα υψώματα του Γκολάν εξετάζεται σοβαρά ήδη εδώ και μήνες από την αυστριακή κυβέρνηση, ενόψει της δρομολογούμενης πλέον ανοικτά εδώ και αρκετό καιρό, από ορισμένες κυβερνήσεις κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης —κυρίως της Γαλλίας και της Βρετανίας— άρσης του εμπάργκο και της προμήθειας όπλων από την ΕΕ στη συριακή αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Άμυνας, ο οποίος έδωσε σήμερα εντολή προετοιμασίας σχεδίου, για την απόσυρση των Αυστριακών κυανοκράνων από τα υψώματα του Γκολάν, αυτή θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί μέσα σε ώρες, σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω όξυνση της κατάστασης.

Η Αυστρία διαθέτει τους περισσότερους κυανόκρανους στην περιοχή και η απόσυρσή τους θα σήμαινε πιθανόν το τέλος της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στα Υψώματα του Γκολάν, όπου τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξαν συγκρούσεις ανάμεσα σε μονάδες των συριακών ενόπλων δυνάμεων και δυνάμεις των ανταρτών, οι οποίοι μάλιστα επιτέθηκαν εναντίον του αποσπάσματος των Φιλιππίνων.

Ρωσία: Εμείς πάντως θα στείλουμε τους S-300 στον Ασαντ

Ωστόσο, η έκρυθμη κατάσταση στη Συρία, έχει δημιουργήσει ένταση και στις διμερείς σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να στηρίζει τον Μπασάρ Αλ Ασαντ και δηλώνει ότι δεν θα ματαιώσει τα σχέδιά της να παραδώσει ένα εξελιγμένο σύστημα αεροπορικής άμυνας στη Συρία, διότι θεωρεί ότι αυτό θα συμβάλλει να αποτραπούν οι πιο «θερμοκέφαλοι» να επέμβουν στη σύρραξη.

Η Μόσχα κατηγόρησε, παράλληλα, την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» αφήνοντας την ισχύ του εμπάργκο που είχε επιβάλει η ίδια στις πωλήσεις όπλων στη Συρία να εκπνεύσει.

Το Ισραήλ και η Γαλλία αξίωσαν από την Μόσχα να μην παραδώσει τα πυραυλικά συστήματα υψηλής ακρίβειας S-300 στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία αντιμετωπίζει μια εξέγερση που υποστηρίζεται από δυτικά και αραβικά κράτη.

Ο Ριάμπκοφ άφησε να γίνει σαφές όμως πως η Μόσχα θεωρεί ότι τα συστήματα αυτά είναι χρήσιμα για την αποτροπή μιας ξένης επέμβασης.

«Θεωρούμε ότι η παράδοση των όπλων αυτών είναι ένας παράγοντας σταθεροποίησης και ότι τέτοια βήματα με πολλούς τρόπους αποτρέπουν ορισμένους θερμοκέφαλους από το να εξερευνήσουν σενάρια βάσει των οποίων η σύρραξη αυτή θα μπορούσε να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα με τη συμμετοχή ξένων δυνάμεων», είπε ο Ριάμπκοφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η ρωσική κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει εάν και κατά πόσον οι S-300 παραδόθηκαν ήδη στη Συρία κι ο Ριάμπκοφ απέφυγε να γίνει πιο σαφής.

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω ότι αυτές οι παραδόσεις έχουν γίνει, μπορώ μόνο να πω ότι δεν θα τις αρνηθούμε», είπε ο Ριάμπκοφ. «Βλέπουμε ότι το ζήτημα αυτό ανησυχεί πολλούς από τους εταίρους μας, αλλά δεν έχουμε καμιά βάση για να αναθεωρήσουμε την θέση μας σε αυτή τη σφαίρα».

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν δήλωσε σήμερα ότι οι παραδόσεις των S-300 δεν έχουν γίνει ακόμη και ότι τα συστήματα αυτά δεν έχουν καν φύγει από τη Ρωσίακαι τόνισε ότι η χώρα του «θα αντιδράσει» σε μια τέτοια περίπτωση. Η δήλωση του Γιαλόν φάνηκε να έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του επικεφαλής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, που είχε υποστηρίξει την περασμένη εβδομάδα πως τα συστήματα αυτά αντιαεροπορικής άμυνας βρίσκονταν καθ' οδόν προς τη Συρία.

«Οι παραδόσεις δεν έχουν γίνει και ελπίζω ότι δεν θα γίνουν. Αλλά εάν, ο μη γένοιτο, (οι S-300) φθάσουν στη Συρία, ξέρουμε τι να κάνουμε», είπε ο Γιαλόν κατά την διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Κνέσετ, της ισραηλινής βουλής.

Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού, ο Γιαλόν αναφέρθηκε με τη φράση αυτή σε νέες αεροπορικές επιδρομές που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ήδη το Ισραήλ είχε προχωρήσει σε επιδρομές στις αρχές του μήνα στο συριακό έδαφος για να εμποδίσει, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, τη μεταφορά όπλων από τη Συρία στη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ