Εσβησαν για πάντα τα φώτα στο «Σαν Μαμές» - Αποχαιρετισμός στο πιο ιστορικό γήπεδο της Ισπανίας [εικόνες&βίντεο] - iefimerida.gr

Εσβησαν για πάντα τα φώτα στο «Σαν Μαμές» - Αποχαιρετισμός στο πιο ιστορικό γήπεδο της Ισπανίας [εικόνες&βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί τα φώτα στην Πριμέρα Ντιβιζιόν να πέφτουν σχεδόν πάντα στους δύο αιώνιους εχθρούς της χώρας, την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, ωστόσο, μια από τις πιο ιστορικές στιγμές της χρονιάς πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, όταν, στο Μπιλμπάο, την καρδιά και πρωτεύουσα της Βασκονίας, χιλιάδες οπαδοί αποχαιρέτισαν το πιο ιστορικό γήπεδο της Ισπανίας.

Η εντός έδρας ήττα από τη Λεβάντε ελάχιστα επηρέασε τους 38.000 ανθρώπους, νέους, ηλικιωμένους και παιδιά οι οποίοι ξέσπασαν σε κλάματα κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου χειροκροτήματος διάρκειας 100 δευτερολέπτων, όσα και τα χρόνια του γηπέδου, ως το «ύστατο χαίρε» στο άντρο της Αθλέτικ Μπιλμπάο, της τρίτης μεγαλύτερης ομάδας στην Ισπανία.

Τα παρατσούκλια πολλά από το «Καθεδρικός» όπως το αποκαλούσαν οι οπαδοί της Αθλέτικ θεωρώντας το ως ναό του ποδοσφαίρου, έως το κλασσικό «Λάκκος των Λεόντων» μιας και στα περισσότερα από τα 100 χρόνια της ιστορίας του αποτελούσε τρόμο για τους αντίπαλους και ήταν συνήθως ... κατηφορικό.

Η αρχιτεκτονική του επιβλητική σε στυλ πραγματικής αρένας, όπως τα περισσότερα ισπανικά γήπεδα, με τις ιαχές των, πάντα εκδηλωτικών Βάσκων να δημιουργούν μια ατμόσφαιρα εκρηκτική όπως ακριβώς είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας της Βασκονίας και των σχέσεών της με την υπόλοιπη Ισπανία.

Αρρηκτα συνδεδεμένο με την ομάδα καμάρι των απανταχού Βάσκων, το γήπεδο, είναι από μόνο του ένα κομμάτι της αιματοβαμμένης ιστορίας, ενός από τους πιο αρχαίους και αινιγματικούς λαούς που κατοικούν στην Ευρώπη και του συνεχιζόμενου αγώνα τους για ανεξαρτησία.

Στο αθλητικό κομμάτι, το Σαν Μαμές είναι συνδεδεμένο και με αρκετά ρεκόρ τα οποία δύσκολα θα καταρριφθούν.

Από τις 13 Αυγούστου του 1913, όταν άνοιξε τις πύλες του, ο «Λάκκος των Λεόντων» έχει φιλοξενήσει τα περισσότερα παιχνίδια στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου, 1.304 τον αριθμό, τα οποία ανέρχονται σε 1.729 αν συνυπολογιστούν και τα ευρωπαϊκά ματς της Αθλέτικ.

Είναι το γήπεδο όπου έχει σημειωθεί το μεγαλύτερο σκορ στην ιστορία, Αθλέτικ – Σανταντέρ 9-5 (1933), και η μεγαλύτερη διαφορά στην ιστορία, Αθλέτικ – Μπαρτσελόνα 12-1 (1931).

Η κατασκευή του είχε κοστίσει τότε 90.000 πεσέτες (περίπου 50.000 ευρώ), αλλά, πλέον θα δώσει τη θέση του στο νέο ναό του Μπιλμπάο το Σαν Μαμές Μπαρία, που θα κοστίσει 220 εκατομμύρια ευρώ και θα είναι χωρητικότητα 53.330 θέσεων, περίπου 15.00 περισσότερες.

Τα λιοντάρια της Αθλέτικο Μπιλμπάο

Η ομάδα – καμάρι της Βασκονίας είναι η τρίτη πιο ιστορική στην Ισπανία με συνολικά 33 τίτλους, 8 πρωταθλήματα, 23 κύπελλα Ισπανίας, 1 σούπερ καπ και 1 κύπελλο Εβα Ντουάρτε, δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ, ενώ έχει συμμετάσχει και σε δύο ευρωπαϊκούς τελικούς το 1977 και το 2012.

Πηγή «έμπνευσης» και μεγάλων εσόδων οι εκπληκτικές της ακαδημίες που βγάζουν συνεχώς ποδοσφαιριστές οι οποίοι πλαισιώνουν την πρώτη ομάδα διατηρώντας την πάντα σε ανταγωνιστικό επίπεδο, με τελευταίο παράδειγμα την περσινή ομάδα – θαύμα του Μαρτσέλο Μπιέλσα που έφτασε στον τελικό του UEFA και την τρίτη θέση στην Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Μοναδική της αδυναμία, αλλά για τους άλλους και όχι για τους περήφανους Βάσκους, το γεγονός ότι κεντρική της πολιτική είναι να έχει μόνο Βάσκους ποδοσφαιριστές και ποτέ ξένους ούτε καν Ισπανούς από άλλες περιοχές της χώρας.

Αδυναμία γιατί είναι εξαιρετικά αμφίβολο να καταφέρει να φθάσει στο βαθμό ανταγωνιστικότητας των υπολοίπων μεγάλων ομάδων της χώρας, ενώ οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές δύσκολα παραμένουν για πολλά χρόνια κυνηγώντας μια καριέρα σε κλαμπ με υψηλότερους στόχους.

Για την ίδια την ομάδα πρόβλημα δεν υπάρχει, καθώς, η Βασκονία είναι πάνω απ' όλους, ενώ και οι περισσότεροι από τους παίκτες που αποχωρούν πωλούνται έναντι πολύ υψηλών αμοιβών εξασφαλίζοντας σημαντική ευρωστία για την ομάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ