Δεν χρειάζεται να έχω το προφίλ της άψογης νοικοκυράς για να ετοιμάσω μερικά βαζάκια αγνή και μοσχοβολιστή σάλτσα ντομάτας από φέτος το καλοκαίρι. Γιατί να το κάνω; Γιατί είναι τόσο σπάνιες οι καλές ντομάτες πιά που αν τις βρείτε, αξίζει τον κόπο να τις αποθηκεύσετε κιόλας. Με δύο-τρεις τρόπους που θα εξηγήσω, πανεύκολους.
Εννιά βήματα
- Αγοράστε μερικά ομοιόμορφα γυάλινα βαζάκια είτε με σιδερένιο κλείσιμο είτε με λάστιχο, ό,τι σας αρέσει.
- Διαλέγουμε ώριμες σφικτές ντομάτες χωρίς πολλά σπόρια και τις πλένουμε πολύ καλά. Καλό είναι να τις αφήσουμε για λίγο σε νερό και μετά να τις πλύνουμε πολύ καθαρά με ένα καθαρό σφουγγαράκι. Τα φυτοφάρμακα καραδοκούν.
- Τις τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας ή στο multi, αφού βγάλουμε όσα περισσότερα σπόρια γίνεται. Μετράμε τον πολτό και για κάθε λίτρο προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι (είναι πολύ εύκολη η μέτρηση με το δοχείο του multi γιατί το γεμίζουμε μέχρι την ένδειξη των 500ml και έτσι 2 γεμίσματα μας δίνουν το λίτρο).
- Οι πολύ έμπειρες μαγείρισσες λένε να προσθέτουμε και έναν κύβο ζάχαρης ώστε να αναστείλουμε την ξυνίλα της ντομάτας. Οκ.
- Βάζουμε τον πολτό να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία .
- Αφήνουμε να βράζει μέχρι να συμπυκνωθεί και να μην υπάρχει υγρό μέσα στην κατσαρόλα μας. Παίρνει περίπου 3 ώρες αυτή η διαδικασία και μένει περίπου ο μισός πολτός από τον αρχικό.
- Το τελευταίο μισάωρο χρειάζεται ανακάτεμα για να μη πιάσει.
- Το τελευταίο μισάωρο, πλένουμε καλά τα βάζα μας με χλιαρή σαπουνάδα και τα αναποδογυρίζουμε σε μια πετσέτα στρωμένη πάνω στη σχάρα του φούρνου ή σε ένα ταψί.
- Βάζουμε τα βαζάκι αλλά και τα καπάκια στο φούρνο και τον ανάβουμε στους 120 βαθμούς. Όταν η σάλτσα μας έχει γίνει, αφήνουμε να σταματήσει ο βρασμός και γεμίζουμε τα καυτά βάζα. Τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε πάνω στην πετσέτα.
Αυτή η απλή διαδικασία μετατρέπει τα βαζάκια μας σε κονσέρβα. Είναι τόσο απλό, και ισχύει για κάθε μαρμελάδα, επίσης.
- Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε τα γεμάτα βαζάκαι να κρυώσουν μέσα στο φούρνο. Όταν κρυώσουν εντελώς τα γυρίζουμε ίσια και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος. Όταν ανοίξουμε ένα βάζο , διατηρούμε όση σάλτσα μας περισσέψει στο ψυγείο αφού την καλύψουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Είναι προτιμότερο όλα τα βάζα μας να τα φυλάξουμε στο ψυγείο. Η θερμοκρασίες της Ελλάδας είναι υψηλές και δεν θα αντέξουν. Αν ζούσαμε στη Νορβηγία θα τις τοποθετούσαμε απλά στην αποθήκη μας (Melanie πώς περνάς στο Οσλο;).
Ενας άλλος τρόπος για να έχουμε σάλτσα ντομάτας το χειμώνα
- Τις ντομάτες που ωριμάζουν υπερβολικά δεν τις πετάμε. Τις τρίβουμε σε πολτό και τις τοποθετούμε σε σακουλάκια, ειδικά για τρόφιμα. Στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε στον καταψύκτη για όλο το χειμώνα. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να έχουμε σάλτσα φρέσκια όλο το χρόνο.
Πώς κάνουν τη σάλτσα ντομάτας οι νοικοκυρές στη Γαλλία
Προσθέτουν στις ντομάτες και άλλα υλικά. Δηλαδή:
- 4 κιλά ντομάτες
- 2 κρεμμύδια
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλίτσα θυμάρι ξερό
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, πιπέρι, βασιλικό, ρίγανη
Χωρίς τη φλούδα βράζουν τις ντομάτες μαζί με όλα τα υλικά ώσπου να φύγουν όλα τα υγρά.
Μόλις κρυώσει ελαφρά περνούν τη σάλτσα στο multi για να πετύχουν ένα παχύρευστο αποτέλεσμα.
Κάνουν την ίδια διαδικασία με το γυάλινα βάζα για να τη διατηρήσουν.
Περιτό να σας πω ότι ορισμένες κυρίες παραδίδουν μαθήματα γούστου και νοστιμιάς φτιάχνοντας κονσέρβες από κάθε φρούτο της άνοιξης
Κάποιες άλλες χρυσοχέρες κρατούν τις ντομάτες ολόκληρες σε βαζάκια-κονσέρβα με φύλλα βασιλικού ή μαϊντανό
Οι Ιταλοί έχουν αυτές τις μαυριδερές ντομάτες ή άλλες σε χρώμα μελιτζάνας. Αν τις βρείτε, αγοράστε τις, είναι εξαιρετικά εύγεστες