Εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την περάτωση ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με το θόριο και το κατά πόσο μπορεί αυτό να δώσει λύση στα ενεργειακά προβλήματα του πλανήτη πραγματοποιούν δύο Ιρλανδοί κινηματογραφιστές, οι Φράνκι Φέντον και Ντες Κέλεχερ.
Στόχος τους είναι να συγκεντρώσουν τα 51.641 δολάρια που χρειάζονται ώστε να ολοκληρώσουν το ντοκιμαντέρ τους με τίτλο «The Good Reactor» («Ο Καλός Αντιδραστήρας»), το οποίο διερευνά το ζήτημα της εναλλακτικής πυρηνικής ενέργειας, καθώς και το αν μπορεί να παραχθεί καθαρή, ασφαλής ενέργεια.
Οι κινηματογραφιστές πέρασαν δύο χρόνια ταξιδεύοντας στην Ευρώπη και το Βόρεια Αμερική, συνομιλώντας με ειδικούς και των δύο στρατοπέδων υπέρ και κατά της χρήσης του θορίου.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Φέντον άκουσε ένα φίλο του να μιλάει για ένα είδος πυρηνικής ενέργειας που θα μπορούσε να επιλύσει όλα τα προβλήματα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Αρχικά δεν τον πίστεψε. Όταν, όμως, διερεύνησε ο ίδιος το ζήτημα του θορίου, το ενδιαφέρον του έγινε ολοένα και εντονότερο, με αποτέλεσμα να αρχίσει να στρέφεται σε ειδικούς επιστήμονες που θα μπορούσαν να τον διαφωτίσουν περαιτέρω για το θέμα.
Υπάρχει το θόριο; Και αν υπάρχει τι είναι;
το θόριο είναι ένα ραδιενεργό χημικό στοιχείο το οποίο υπάρχει σε μεγαλύτερες ποσότητες από το ουράνιο, ενώ οι υπέρμαχοί του υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παράξει μεγάλες ποσότητες χαμηλού άνθρακα ηλεκτρισμό.
Φέρεται να έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από το ουράνιο, καθώς θεωρείται ασφαλέστερο (λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει πυρηνικές καταστροφές), ενώ τα υποπροϊόντα του είναι δυσκολότερο να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και τα απόβλητά του είναι λιγότερο επικίνδυνα απ' ό,τι εκείνα του ουράνιου.
Τέλος, οι αντιδραστήρες που παράγουν ενέργεια από το θόριο έχουν επίσης τη δυνατότητα να αναλώσουν τα υπάρχοντα πυρηνικά απόβλητα.