Το χρονικό μιας αποχώρησης - iefimerida.gr

Το χρονικό μιας αποχώρησης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανακοίνωση της αποχώρησης της οικογένειας Αγγελόπουλου από τον Ολυμπιακό ήρθε σαν κεραυνός στις τάξεις των οπαδών της ομάδας των ερυθρολεύκων. Οι παράγοντες των κυπελλούχων Ελλάδος φεύγουν και αφήνουν πίσω ένα σωρό ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ομάδας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν κάνουν λόγο για «κέντρα εξουσίας», για κατεστημένο το οποίο δεν είναι δυνατόν να πέσει και απογοήτευση γιατί τα χρήματα που έχουν δώσει ως τώρα δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Αναγνωρίζουν φυσικά σαν επιτυχία την παρουσία της ομάδας σε δύο συνεχή φάιναλ φορ και την κατάκτηση δύο συνεχόμενων κυπέλλων Ελλάδος.

Είναι όμως η παρουσία σε δύο φάιναλ φορ και η κατάκτηση δύο κυπέλλων επιτυχία για μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό; Η απόφαση για αποχώρηση των αδελφών Αγγελόπουλων θα υπήρχε αν έβαζε έστω μία βολή ο Παπαλουκάς στον τέταρτο τελικό; Δήλωσαν αηδιασμένοι από τα επεισόδια που συνέβησαν στο ΟΑΚΑ στον τέταρτο τελικό. Γιατί δεν είχαν όμως την ίδια ευθιξία όταν στον περσινό τέταρτο τελικό οι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν επέτρεψαν να τελειώσει ποτέ ο αγώνας και προσπάθησαν να μειώσουν την ποινή που είχε επιβάλει ο αθλητικός δικαστής;

Η αλήθεια είναι πως οι αδελφοί Αγγελόπουλοι όταν ήρθαν στον Ολυμπιακό βρήκαν μια ομάδα ρημαγμένη. Μπήκαν το 2004 χωρίς καμία εγγύηση και ανέλαβαν το management της ομάδας το 2006. Το 2009 ανέλαβαν πλήρως τις μετοχές της ΚΑΕ Ολυμπιακός και σηματοδότησαν την αλλαγή σελίδας της ομάδας των ερυθρολεύκων. Όταν ήρθαν στην ομάδα το 2004, η ομάδα του Ολυμπιακού παρέπαιε. Ντροπιαστικές ήττες όπως αυτή από την Εφές Πίλσεν με 110-59 μέσα στο ΣΕΦ, και την μάχη του Ολυμπιακού τα επόμενα χρόνια να μπεί στην διαδικασία των πλέι οφ ήταν η καθημερινότητα των ερυθρολεύκων. Ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε φέρει το τμήμα μπάσκετ του Ολυμπιακού στην πλήρη απαξίωση και παίκτες τύπου Πέρι, και Γκόλεματς ήταν βασικοί, ενώ σε άλλες εποχές δεν θα συμπλήρωναν ούτε τα προπονητικά διπλά της ομάδας. Συχνές και μεγάλες σε έκταση ήττες από τον αιώνιο ήταν μια δυσάρεστη εμπειρία κάθε χρόνο για τους φίλους των ερυθρολεύκων.

Αυτή την υποψία ομάδας που παρέλαβαν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, την ξαναέκαναν ευρωπαϊκή υπερδύναμη. Πακτωλοί εκατομμυρίων έπεσαν και πάλι στην αγορά. Τα δύο αδέλφια είχαν παίξει στο παρελθόν μπάσκετ. Δεν ήταν άσχετοι με το αντικείμενο, αντιθέτως το αγαπούσαν όσο δεν πήγαινε άλλο. Μεγαλωμένοι σε ένα διαφορετικό κόσμο του μπάσκετ, στην Αμερική, είχαν στον μυαλό τους ένα πλάνο που θα ξανακέρδιζε τον κόσμο του Ολυμπιακού. Νέοι, εξελίξιμοι έλληνες παίκτες, σε συνδυασμό με ηχηρά ονόματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθοδηγούμενοι από έναν ικανό προπονητή θα ξαναέφερναν την αγαπημένη τους ομάδα σε θέση ισχύος σε κάθε μέτωπο.

Στην Ελλάδα όμως του εδώ και τώρα δεν κατάφεραν να νικήσουν έναν εχθρό που όπως φαίνεται δεν πρόκειται να νικηθεί ούτε και τώρα. Την βλακεία των ελλήνων οπαδών. Που φορώντας μόνο τα χρωματιστά γυαλιά τους κρίνουν και καταδικάζουν την όποια προσπάθεια δεν στέφεται με άμεση επιτυχία. Η οικονομική τους αιμορραγία δεν έβρισκε ανταπόδοση από τον ερυθρόλευκο κόσμο, και το ΣΕΦ συνέχιζε να γεμίζει μόνο στους αγώνες με τον Παναθηναϊκό. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. οι αντεγκλήσεις των οπαδών με τους παίκτες της ομάδας είχαν καθιερωθεί πλέον. Ο Παπαλουκάς, ουκ ολίγες φορές είχε ανοίξει διάλογο με την εξέδρα. Τα επεισόδια στους αγώνες των αιωνίων γινόντουσαν όλο και πιο βιαία, με το περσινό αποκορύφωμα στον τέταρτο τελικό, που δεν τελείωσε ποτέ και η έδρα των ερυθρολεύκων έμεινε κλειστή για τους φίλους της ομάδας για 9 αγωνιστικές.

Η οικονομική ζημιά της οικογένειας ήταν κάθε χρόνο και μεγαλύτερη. Ιδιαίτερα με την αλλαγή της φορολογίας, τα βάρη έγιναν δυσβάστακτα για τους ιδιοκτήτες της ερυθρόλευκης ΚΑΕ. Μόνο ο Σπανούλης στοιχίζει στον Ολυμπιακό 5 εκατομμύρια δολάρια! Ποσό που δεν διανοείται να το δώσει κανείς άλλος στην Ευρώπη. Κι όμως οι αδελφοί Αγγελόπουλοι το έκαναν. Το έκαναν γιατί πίστευαν ότι φέτος είναι η χρονιά τους. Ο Παναθηναϊκός φαινόταν αποδυναμωμένος και εκείνοι είχαν κάνει το κόλπο γκρόσο της χρονιάς με την απόκτηση του βασικού σκόρερ των πρασίνων και της εθνικής ομάδας. Στην ομάδα υπήρχε ένας ικανότατος προπονητής και ένα αξιόλογο ρόστερ. Απέτυχαν και φέτος όμως κερδίζοντας μόνο το κύπελλο Ελλάδος και μένοντας εκτός πλέι οφ από μια ομάδα που στο πρώτο ματς την είχαν κερδίσει με 48 πόντους και είχαν και το πλεονέκτημα έδρας. Η ομάδα ήταν αήττητη όλη την χρονιά, αλλά όταν «έσφιξαν τα γάλατα», η ομάδα δεν μπόρεσε να σηκώσει κεφάλι και οι παίκτες της στις βολές που έκριναν πρωτάθλημα έβρισκαν σίδερο.

Η οικονομική συγκυρία σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη για να διατηρείς ένα τόσο ακριβό χόμπι. Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού είχε φέτος 30 εκατομμύρια ευρώ μπάτζετ την ίδια στιγμή που τα έσοδα της δεν ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η οικονομική αφαίμαξη της ομάδας υπήρχε τα τελευταία 3 χρόνια, όπου και οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έριξαν σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να πάρουν πίσω τα χρήματα τους ούτε στο μισό. Φαίνεται ότι δεν μπορούσαν να έχουν την υπομονή των έτερων αδελφών, των αδερφών Γιαννακόπουλων, οι οποίοι μάτωσαν και ματώνουν ακόμα στα 30 χρόνια παρουσία τους στα διοικητικά του Παναθηναϊκού.

Το ερώτημα που υπάρχει αυτή την στιγμή στο μυαλό όλων των ερυθρόλευκων οπαδών είναι το εξής. Που θα δώσουν τις μετοχές τους οι ιδιοκτήτες της ομάδας; Στον ερασιτέχνη που σίγουρα με τα τώρα δεδομένα δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοιο μπάτζετ; Η ομάδα των ερυθρολεύκων έχει 6 μόλις συμβόλαια σε ισχύ. Αυτά τα συμβόλαια ποιος θα τα πληρώσει; Ποιός θα υπογράψει νέους παίκτες;Υπάρχει μήπως κάποιος ενδιαφερόμενος τον οποίο δεν μας αποκαλύπτουν;

Η διαφαινώμενη αποχώρηση των αδελφών Αγγελόπουλων είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τον ελληνικό αθλητισμό. Ήταν από τους παράγοντες που δεν έριχναν κορώνες οπαδισμού και προσπαθούσαν με σκληρή δουλειά να καταφέρουν τους στόχους τους. Ήθελαν να φέρουν ένα διαφορετικό είδος παράγοντα στην Ελλάδα. Ένα είδος όμως που απ' ότι φαίνεται δεν μπορεί να ευδοκιμήσει εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ