Στο ποσό των 8 τρισ. δολαρίων ανέρχεται ο αφανής πλούτος που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών, ο οποίος φέρεται να είναι τοποθετημένος σε διάφορα εξωχώρια κέντρα που είναι ευρύτερα γνωστά ως «φορολογικοί παράδεισοι». Μάλιστα, εάν συνυπολογιστούν και άλλα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, σκάφη κτλ.), ο ιδιωτικός πλούτος απογειώνεται στα 21 τρισ. δολάρια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», ο πλούτος αυτός είναι συνήθως αφορολόγητος, γεγονός που έχει κινητοποιήσει πολλά κράτη που βλέπουν το δημόσιο πλούτο να αποδομείται καθημερινά και τα δημοσιονομικά τους χρέη να αυξάνονται επικίνδυνα. Για τον λόγο αυτό, υπάρχει ήδη διεθνής κινητοποίηση, με αιχμή του δόρατος, τις offshore εταιρείες.
Δράσεις κατά της φοροδιαφυγής
Ασφυκτικές είναι πλέον οι πιέσεις από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στους φορολογικούς παραδείσους που υπάρχουν στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται οι διαπραγματεύσεις με Ελβετία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Ανδόρα και Αγιο Μαρίνο για άρση τραπεζικού απορρήτου και για φορολόγηση των τόκων καταθέσεων.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τους τελευταίους μήνες η Ευρώπη προσανατολίζεται σε αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, καθώς κλείνουν τα «παραθυράκια» της νομοθεσίας που επέτρεπαν τις διαρροές χρημάτων. Κρίσιμο χρονικό σημείο αποτελεί ο Ιούνιος, όταν η Κομισιόν θα φέρει τροποποιήσεις στην Οδηγία για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ θα υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις για τη λήψη μέτρων κατά της απάτης στο ΦΠΑ.
Μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται πως η Κομισιόν θα εισηγηθεί προτάσεων για αναθεώρηση της οδηγίας σχετικά με τις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρείες: ένα σημαντικό ζήτημα στην Ευρώπη, καθώς οι εταιρείες μεταφέρουν όλα τα κέρδη στη μητρική, η οποία βρίσκεται σε κράτος με μικρό συντελεστή φορολόγησης. Παράλληλα, αναμένεται και η κοινοτική οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος).
Ανάλογες πρωτοβουλίες αναμένονται και σε διεθνές επίπεδο (G20, ΟΟΣΑ).