«Ρουκέτα» έριξε ο Γ. Στουρνάρας μιλώντας στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, καθώς άφησε ορθάνοικτο το παράθυρο για μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, όχι μόνο στο πεδίο της εστίασης, αλλά και σε άλλα προϊόντα.
Επιπλέον, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το φορολογικό βάρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων, καλλιέργησε προσδοκίες για την πρώτη σοβαρή προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών στην κτηματαγορά.
«Διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να συμβάλλουμε στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στη συνολική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, προαναγγέλλοντας τη διεύρυνση του πεδίου της επικείμενης διαπραγμάτευσης με την Τρόικα για τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ.
Οσον αφορά, πάντως, στη μείωση των συντελεστών φόρου μεταβίβασης ακινήτων, η κίνηση αυτή θα συνοδεύεται και από αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όχι μόνο προς τα κάτω, όπως επιβάλλει η καθοδική πορεία των εμπορικών τιμών από το 2008 και μετά, αλλά και προς τα πάνω, στις περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα των τιμών ζώνης.
«Επιπλέον, μέσω της αλλαγής του τοπίου στην αγορά ενέργειας, που θα επέλθει από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και παράλληλα της εξομάλυνσης των ταμειακών ελλειμμάτων στην αγορά ενέργειας, εκτιμώ ότι θα υπάρξει μείωση του ενεργειακού κόστους προς όφελος κυρίως των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «η κυβέρνηση δεν παροχολογεί ούτε δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Θα προβεί σε όποιες στοχευμένες ενέργειες που θα συμβάλουν στην τόνωση την κατανάλωσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μόνο εφόσον τις έχει κοστολογήσει επαρκώς και έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα προκαλέσουν αρρυθμίες στην προσπάθεια της δημοσιονομικής ανεξαρτητοποίησης της χώρας μας».
Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η περίοδος της αστάθειας και της ανασφάλειας έχει τελειώσει και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα βγει στις χρηματαγορές ταχύτερα από το αναμενόμενο.
«Μέχρι προσφάτως το ύψος του spread του δεκαετούς ομολόγου, που στις αρχές του 2012 είχε ξεπεράσει ακόμα και τις 3.500 μονάδες, καθιστούσε την όποια συζήτηση για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές χρήματος, πλήρως ανεδαφική. Τις τελευταίες μέρες το spread κινείται κοντά στις 700 μονάδες, δίνοντάς μας την ευχέρεια να εξετάζουμε την επάνοδο της χώρας μας στις χρηματαγορές, πολύ νωρίτερα από ό,τι υπολογίζαμε αρχικά. Σε αυτό συνηγορεί άλλωστε και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, με σταθερές προοπτικές» ήταν τα λόγια του υπουργού Οικονομικών.
Αισιοδοξία αλλά και επαγρύπνηση
Τόνισε, ακόμη, ότι η άποψη για την Ελλάδα έχει αλλάξει, ενώ, πλέον τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν αναφέρονται πλέον σε έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά σε έξοδο από την κρίση.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι για την παρούσα κυβέρνηση η σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα.
«Το ότι υπάρχουν οι πρώτες θετικές ενδείξεις ανάσχεσης της ύφεσης και της ανεργίας δεν μας κάνει να επαναπαυόμαστε. Η κυβέρνηση προσπαθεί να επισπεύσει την επιστροφή στην αναπτυξιακή πορεία. Κάθε μέρα γίνονται πολλά, αλλά πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν. Δουλεύουμε σε δύο βασικά πεδία: αφενός προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ομαλή λειτουργία του επιβαρυμένου ιδιωτικού τομέα και αφετέρου να ανασυγκροτήσουμε τη Δημόσια Διοίκηση» κατέληξε ο υπουργός.