Οι μέλισσες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από τους ανθρώπους για διάφορες διαδικασίες, όπως τη γονιμοποίηση λουλουδιών, τη θεραπεία ασθενειών και τη παραγωγή μελιού, ωστόσο τώρα επιστήμονες από την Κροατία πάνε τα διάσημα έντομα ένα βήμα παραπέρα.
Η Κροατία περιέχει χιλιάδες νάρκες που έχουν ξεμείνει από τους Βαλκανικούς πολέμους και ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ αποφάσισαν να εκπαιδεύσουν τις μέλισσες προκειμένου να εντοπίζουν τις νάρκες στα σημεία που βρίσκονται θαμμένες.
Ο Νικόλα Κέζικ, είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ και από πειράματά του προέκυψε ότι οι μέλισσες έχουν μια εξαιρετική αίσθηση της όσφρησης και μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα την παρουσία της πυρίτιδας.
Ο Κέζικ ηγείται ενός πρωτότυπου προγράμματος που ονομάζεται «Tiramisu» και χρηματοδοτείται από την ΕΕ για την ανίχνευση ναρκών σε ολόκληρη την ήπειρο. Με τη δημιουργία σημείων σίτισης με διαλύματα που περιέχουν ζάχαρη και σωματίδια της TNT, ο Κέζικ έχει καταφέρει να στρέψει τη φυσική συμπεριφορά των εντόμων προς όφελος του.
«Δεν είναι πρόβλημα για μια μέλισσα να μάθει τη μυρωδιά του εκρηκτικού, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να αναζητήσει», εξηγεί. «Μπορείτε να εκπαιδεύσετε μια μέλισσα, αλλά το να εκπαιδεύσετε ολόκληρη αποικία είναι πρόβλημα.»
Από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων, το 1991, πάνω από 2.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις εκρήξεις. Οι περισσότερες από 90.000 νάρκες που έχουν τοποθετηθεί στη χώρα δεν ήταν χαρτογραφημένες ούτε τοποθετημένες με κάποιο λογικό μοτίβο με αποτέλεσμα να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τους κατοίκους της Κροατίας και να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό και στα ανθρακωρυχεία.