Μαϊμούδες με μπλε οπίσθια, κατσαρίδες που λάμπουν στο σκοτάδι και ένα σαρκοφάγο σφουγγάρι που τρώει πλαγκτόν είναι μερικά από τα απίστευτα νέα είδη που ανακαλύφθηκαν το 2012.
Κάθε χρόνο, το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ανακάλυψη των Ειδών του πανεπιστημίου της Αριζόνα των ΗΠΑ, σε συνεργασία με μια παγκόσμια επιτροπή βιολόγων με επικεφαλής τον Ισπανό ζωλόγο Αντόνιο Βαλδεκάσας του Εθνικού Μουσείου Φυσικών Επιστημών της Μαδρίτης, δημιουργεί μία λίστα με τις 10 σημαντικότερες ανακαλύψεις νέων ειδών που ανακαλύφθηκαν μέσα στο έτος, ωστόσο η φετινή λίστα αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού.
Η φετινή ανακοίνωση του «Top 10» συνέπεσε με την επέτειο της γέννησης του μεγάλου Σουηδού βοτανολόγου Κάρολου Λιναίου, ο οποίος εγκαινίασε την σύγχρονη επιστημονική ταξινόμηση των ειδών τον 18ο αιώνα.
Τα τρία πιο εντυπωσιακά είδη που ανακαλύφθηκαν τη χρονιά που πέρασε ήταν μία κατσαρίδα που φωσφορίζει στο σκοτάδι, μια μαϊμού με μπλε οπίσθια και ένας μεγάλος σαρκοβόρος θαλάσσιος σπόγγος σε σχήμα άρπας που σε βάθος 3.400 μέτρων και τρώει ζωικό πλαγκτόν.
Στη λίστα συγκαταλέγονται επίσης το μικρότερο σπονδυλωτό στον κόσμο, ένας βάτραχος μήκους μόλις επτά χιλιοστών, ένα νυχτόβιο φίδι που τρώει σαλιγκάρια, ένα μαύρος μύκητας που απειλεί τις βραχογραφίες στο διάσημο γαλλικό παλαιολιθικό σπήλαιο του Λασκό, μια μικροσκοπική βιολέτα ύψους μόλις ενός εκατοστού που φυτρώνει στις Ανδεις, ένας θάμνος με φύλλα σμαραγδένιου χρώματος , μια μύγα που μιμείται τα φύλλα ενός δέντρου και μια πεταλούδα με ασυνήθιστα χρώματα στα φτερά της.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες μόλις το 1/5 των ειδών της Γης έχουν ανακαλυφθεί και «βαφτιστεί» με το επίσημο επιστημονικό όνομά τους. Οπως επισημαίνει ο ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κουέντιν Γουίλερ «Έχουμε μέχρι στιγμής ανακαλύψει μόνο γύρω στα δύο εκατομμύρια από τα περίπου 10 έως 12 εκατομμύρια ζώντα είδη, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε το μεγαλύτερο μέρος του μικροβιακού κόσμου»