Αίσθηση και αντιδράσεις προκαλεί η συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία του Γιάννη Σολδάτου, ιστορικού του κινηματογράφου και εκδότη που ανέλαβε «συντονιστής διαλόγου» για τον κινηματογράφο από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού. Ο κ. Σολδάτος φέρεται να δηλώνει πως το Κέντρο Κινηματογράφου πρέπει να βάλει λουκέτο – τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή.
Ο Γιάννης Σολδάτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών ήταν σύμφωνος με το σφράγισμα του ΕΚΕΒΙ και κάπως έτσι ξεκίνησε και η σχέση του με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, όπως και ο ίδιος εξηγεί στην Ευάννα Βενάρδου. « Ως πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών, συνεργάστηκα καλά με τον Τζαβάρα. Οταν ξήλωσε τη διοίκηση του ΕΚΕΒΙ, του είπαμε συγχαρητήρια που επιτέλους έβαλε χέρι σε έναν σάπιο θεσμό που εξυπηρετούσε ελάχιστους, σε βάρος των πολλών»....«Τα 'μαθε και με κάλεσε. "Θα σας δώσουμε τη στήριξή μας", του είπα, "με έναν όρο: πως οι εκδότες θα έχουμε τον πρώτο λόγο σε ό,τι γίνει από δω και πέρα". Και έχουμε μια άψογη συνεργασία. Πάντως, εκτιμώ πως το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ δεν ήταν μια δική του τρελή απόφαση. Ηρθε και άνωθεν. Ολοι ξέραμε πως στο στόχαστρο είναι 252 οργανισμοί του Δημοσίου -τη λίστα δημοσίευσε πριν από λίγο καιρό η "Ε". Ανάμεσά τους είναι μέχρι και το Εθνικό Θέατρο. Αλλους θα τους κλείσουν, άλλους θα τους συγχωνεύσουν. Είναι στη λογική της τρόικας».
Μετά το ΕΚΕΒΙ το σινεμά
Ερωτώμενος από τη δημοσιογράφο της Ελευθεροτυπίας πώς προέκυψε η ενασχόληση του με τον κινηματογράφο, ο Γιάννη Σολδάτος (φωτογραφία πάνω) φέρεται να απαντά: «"Δεν μας βοηθάς και στο σινεμά;", με ρώτησε. "Ομως δεν μπορώ να προσλάβω άλλο σύμβουλο". "Δεν θέλω λεφτά, του είπα. Με μια προϋπόθεση: έως αρχές Ιουνίου να τελειώσει η πρώτη φάση των διαβουλεύσεων και αρχές Αυγούστου να περάσει από τη Βουλή η αναθεώρηση". "Σύμφωνοι", μου λέει. Στόχος είναι ο διάλογος αυτός να ολοκληρωθεί σε 10 μέρες, ώστε να συσταθεί άμεσα επιτροπή για την επεξεργασία του νόμου». Ο Γιάννης Σολδάτος θεωρεί ανελαστικό το νόμο Γερουλάνου για τον κινηματογράφο που εφαρμόστηκε εν μέσω ενθουσιασμού από τους νέους κινηματογραφιστές και εισηγείται την πλήρη αλλαγή του. Προσθέτει: «Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχει έναν προϋπολογισμό. Ομως τι έχει δοθεί για ταινίες τα τελευταία 4 χρόνια; Αν αύριο το πρωί ανακοινωθεί ότι κλείνει το ΕΚΚ, είμαι σίγουρος πως οι Ελληνες κινηματογραφιστές θα πουν: "Καλά, ανοιχτό είναι ακόμα;". Φεύγουν τερατώδη ποσά σε λειτουργικά έξοδα, ενώ θα μπορούσαν να πηγαίνουν σε ταινίες».
Η δημοσιογράφος ρωτά: «Μου λέτε πως θα εισηγηθείτε να κλείσει το Κέντρο;» για να λάβει την απάντηση: «Εγώ τη γνώμη μου θα την προτείνω στα σωματεία. Θεωρώ, πάντως, πως αυτά τα λίγα χρήματα που υπάρχουν πρέπει να πηγαίνουν στην παραγωγή και όχι στα λειτουργικά έξοδα του Κέντρου: σε αποθήκες, επιτροπές, δ.σ., ταξίδια» και συνεχίζει παρακάτω «Τι απέδωσαν οι μηχανισμοί του; Τι προώθηση έκανε; Κερδίσαμε τίποτα με το Filmcenter; Θεωρώ ότι θα έχω όλους τους ανθρώπους του κλάδου στο πλευρό μας. Γιατί να μην υπάρχει μια μικρή επιτροπή, άμισθη, που θα μοιράζει τα λεφτά στην παραγωγή; Με 4 εκατομμύρια, αν υπάρχουν, μπορείς να ενισχύσεις 20, 30, 50 ταινίες».
Επιμένοντας η Ευάννα Βενάρδου αναρωτιέται αν συμμερίζεται ο υπουργός και ο κύριςο Θανασούλας τη γνώμη του για το Κέντρο Κινηματογράφου για να λάβει την απάντηση «Το έχουμε συζητήσει. Περιμένουν να ακούσουν τους προβληματισμούς των εμπλεκόμενων φορέων. Θέλουμε δεν θέλουμε, φορείς θα συρρικνωθούν ή θα συγχωνευτούν. Είναι θέμα ανάγκης». Οσο για την τύχη των εργαζομένων, ο κύριος Σολδάτος, άτυπος, άμισθος σύμβουλος του Κώστα Τζαβάρα για τον κινηματογράφο, φέρεται να απαντά «Εδώ βάζει λουκέτο η μισή Ελλάδα! Αυτό είναι θέμα πολιτείας. Εγώ μιλώ για το πώς θα γίνονται ταινίες».
Αυτό είναι μέρος της μεγάλης αποκαλυπτικής συνέντευξης που φιλοξενείται σήμερα στην Ελευθεροτυπία.