Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα έχει την τύχη του Ντομινίκ Στρος Καν ως επικεφαλής του ΔΝΤ και διαψεύδει όσους προέτρεξαν να προβλέψουν ότι το σκάνδαλο Ταπί για το οποίο κατηγορείται θα είναι το τέλος της. Το Ταμείο επιβεβαίωσε την στήριξή του προς την ισχυρή επικεφαλής, η οποία παρουσιάστηκε σε ειδικό δικαστήριο, στο Παρίσι.
To ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι το διοικητικό του συμβούλιο εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Κριστίν Λαγκάρντ να εξασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντά της.
«Το συμβούλιο (των εκτελεστικών διευθυντών) ενημερώθηκε για το ζήτημα αρκετές φορές, και προσφάτως, και συνεχίζει να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της γενικής διευθύντριας στο να εκπληρώνει αποτελεσματικά τα καθήκοντά της» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ουάσινγκτον.
Το μέλλον της Γαλλίδας πολιτικού σε περίπτωση που ξεκινήσει επίσημη έρευνα εναντίον της στα πλαίσια του σκανδάλου Ταπί, αποτελεί αντίκειμενο έντονων συζητήσεων στο Παρίσι. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι η Λαγκάρντ θα έπρεπε να παραιτηθεί σε περίπτωση που της απαγγελθούν κατηγορίες, αλλά άφησε και ένα παράθυρο, λέγοντας πως πρόκειται για θέμα το οποίο θα ρυθμίσει εν τέλει το ίδιο το ΔΝΤ.
«Η κ. Λαγκάρντ δεν είναι μέλος της κυβέρνησης. Εάν ήταν, θα εφαρμόζαμε πολύ σαφείς κανόνες. Αντικειμενικά, γνωρίζοντας το ΔΝΤ και τη λειτουργία αυτού του είδους των θεσμών, τείνω να θεωρήσω ότι, εάν απαγγέλλονταν κατηγορίες εναντίον της, αναμφίβολα, θα της ζητούσαν να εγκαταλείψει τα καθήκοντά της. Αλλά δεν θα το πω εγώ αυτό. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος επικαλούμενη το τεκμήριο της αθωότητας.
Πριν την δήλωση του Τζέρι Ράις, πηγές του ΔΝΤ ανέφεραν ότι δεν υπάρχει κώλυμα και ότι η Λαγκάρντ θα μπορούσε να συνεχίσει να εξασκεί τα καθήκοντά της στο Ταμείο, ακόμη και αν ξεκινήσει επίσημη έρευνα εναντίον της.
«Απλώς θα έπρεπε να μεταβαίνει στο Παρίσι που και που για να απαντά σε ερωτήσεις. Καθώς ήδη ταξιδεύει πολύ και περνά συχνά από την Ευρώπη, αυτό δεν συνιστά πρόβλημα» δηλώνει στέλεχος του ΔΝΤ το οποίο επικαλείται η Figaro, προσθέτοντας ωστόσο ότι αν κατά την διάρκεια της έρευνας, μέσα στους επόμενους μήνες, υποχρεωθεί να παρουσιαστεί σε δικαστήριο, τότε τα πράγματα θα ήταν σαφώς «πιο πολύπλοκα» όσον αφορά το ζήτημα του χρόνου.
Άλλωστε όταν η Γαλλίδα πολιτικός αναδείχθηκε στην κεφαλή του ΔΝΤ, τον Ιούλιο του 2011, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, γνώριζε ότι η υπόθεση Ταπί θα αποτελούσε «αγκάθι», αλλά αυτό δεν φάνηκε να στέκεται εμπόδιο.
Η ίδια η Λαγκάρντ, ερωτηθείσα για το ζήτημα, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα, είχε υποστηρίξει: «Από το 2011 γνώριζα ότι θα με καλούσε σε ακρόαση η επιτροπή έρευνας...είμαι ευτυχής που επιστρέφω στο Παρίσι για μερικές μέρες, ωστόσο αυτό δεν θα επηρεάσει την συγκέντρωσή μου, την προσοχή και τον ενθουσιασμό μου για την δουλειά που κάνω».
Το σκάνδαλο Ταπί
Το ειδικό δικαστήριο προσάπτει στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι προσέφυγε σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο, ενώ επρόκειτο για διαφορά ανάμεσα στο γαλλικό δημόσιο και τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Η διαιτητική διαδικασία επέτρεψε στον Μπερνάρ Ταπί να καρπωθεί 400 εκατομμύρια ευρώ με τη διευθέτηση της διαφοράς του με την κρατική τράπεζα Credit Lyonnais το 2008, σχετικά με την μεταπώληση από αυτήν της Adidas.
Η απαγγελία κατηγοριών εναντίον της Κριστίν Λαγκάρντ θα έπληττε την διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία διαδέχθηκε τον συμπατριώτη της Ντομινίκ Στρος-Καν, όταν ο τελευταίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση, μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για βιασμό της καμαριέρας Ναφισάτου Ντιαλό, στο ξενοδοχείο Sofitel της Νέας Υόρκης.