Η ανεργία αυξάνεται συνεχώς στην Ελλάδα, χτυπώντας κυρίως τους νέους. Μάλιστα ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως οι αιτήσεις ανέργων έως 29 ετών για «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών» που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας ξεπέρασαν τις 126.000.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 35.000 άνεργους νέους και αφορά, τόσο σε θεωρητική κατάρτιση, όσο και σε πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής έφτασε τις 126.520 και η μοριοδότηση και η έκδοση των αποτελεσμάτων, έγινε μέσω πληροφοριακού συστήματος, εξασφαλίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση «προσδοκία του υπουργείου, είναι το Πρόγραμμα Επιταγής Εισόδου στην Αγορά Εργασίας να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα εισόδου στην αγορά εργασίας για 35.000 νέους και να δώσει πραγματικές ευκαιρίες απασχόλησης».
Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης, μιλώντας σήμερα κατά την έναρξη των εργασιών του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο- Προετοιμασία της προγραμματικής περιόδου 2014-2020», αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας που αναλαμβάνει η κυβέρνηση. «Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία και το 2014 θα κάνουμε ποδαρικό με 75 χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης εργασίας, δίνοντας μια ευκαιρία στους νέους» προσέθεσε.
«Σήμερα πρέπει να στηρίξουμε ιδιαίτερα τα χιλιάδες νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο και να δώσουμε ευκαιρίες δουλειάς στους άνεργους νέους για να αποκαταστήσουμε την επαφή τους με την αγορά εργασίας. Γιατί το πιο πολύτιμο και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας βλέπει να υπονομεύεται το μέλλον του», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.
Στο μεταξύ, «από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα εισαχθεί πιλοτικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το επίδομα θα έχει κοινωνικό και προνοιακό χαρακτήρα και η πιλοτική του εφαρμογή θα ξεκινήσει από δυο νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρότεινε επίσης να ενεργοποιηθεί ρήτρα ευελιξίας, ώστε να μετακινηθούν σε ποσοστό 10% αναπορρόφητα ευρωπαϊκά κονδύλια από ταμείο σε ταμείο και να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές δομές που λειτουργούν μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Στη νέα διαχειριστική περίοδο θα υλοποιήσουμε νέα προγράμματα, επιδιώκουμε να φρενάρουμε κατ' αρχήν την ανεργία και να τη στρέψουμε εν συνεχεία σε καθοδικό κανάλι», τόνισε εξάλλου ο διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου.
Όπως είπε ο κ. Αμπατζόγλου τα νέα αυτά προγράμματα θα επιλεγούν μετά από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς, ώστε να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες. «Δεν θα κάνουμε προγράμματα για τα προγράμματα, αλλά προγράμματα κατάρτισης, που να οδηγούν σε θέσεις απασχόλησης που δημιουργεί η αγορά εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής του ΟΑΕΔ.