Ένα εύκολο και λαχταριστό κέικ (έτσι φαίνεται) του Dan Lepard για να πάει καλά η εβδομάδα.
225 γραμμάρια ζάχαρη για το κέικ, συν 25 γραμμάρια για το μπράντι και λίγη για την κρέμα και τα βατόμουρα
125 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
125 γραμμάρια τυρί μασκαρπόνε
4 αυγά
2 κουταλάκια γλυκού άρωμα βανίλιας (υγρό) ή δύο βανίλιες
75 γραμμάρια αμύγδαλα τριμμένα σε σκόνη
325 γραμμάρια αλεύρι
3 κουταλιές σούπας μπέικιν
Μπράντι (όσο χρειάζεται για να ραντίσουμε τα δυο κομμάτια του κέικ)
Κρέμα γάλακτος με όλα τα λιπαρά
Μερικά βατόμουρα [ή φράουλες]
Φιλέ αμυγδάλου
Στρώνουμε δυο στρογγυλές φόρμες 18 εκατοστών με λαδόκολλα και ανάβουμε το φούρνο στους 180ο C. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη, το βούτυρο και το μασκαρπόνε μέχρι να γίνει αφράτο το μίγμα και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά μέχρι να ενσωματωθούν. Ρίχνουμε τη βανίλια και το τριμένο αμύγδαλο και μετά το αλεύρι και το μπέικιν και μοιράζουμε το μίγμα στις δυο φόρμες. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι η οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
Ζεσταίνουμε το μπράντι με τα 25 γραμμάρια ζάχαρης μέχρι να διαλυθεί, βγάζουμε το πρώτο κομμάτι κέικ, το τοποθετούμε σε δίσκο σερβιρίσματος και ραντίζουμε με το μισό μπράντι, τρυπώντας με ένα πιρούνι να το ρουφήξει. Κάνουμε το ίδιο στο δεύτερο κομμάτι στη φόρμα. Αφήνουμε να κρυώσουν σκεπασμένα με μεμβράνη για να μην στεγνώσουν.
Χτυπάμε την κρέμα με λίγη ζάχαρη και λίγο μπράντι μέχρι να σταθεροποιηθεί. Λιώνουμε τα βατόμουρα ή τις φράουλες ανακατεύοντας με λίγη ζάχαρη και μετά συνθέτουμε το γλυκό. Απλώνουμε τη μισή κρέμα πάνω απ’ το κομμάτι στο δίσκο, προσθέτουμε φράουλες και λίγα φιλέ αμυγδάλου, βάζουμε το δεύτερο κομμάτι κέικ και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Πηγή: Guardian.