Παίρνει διαστάσεις το «κίνημα» της ανταλλαγής τροφίμων - iefimerida.gr

Παίρνει διαστάσεις το «κίνημα» της ανταλλαγής τροφίμων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεκίνησε στις ΗΠΑ και έχει ήδη περάσει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Η ανταλλαγή τροφίμων είναι ένα «κίνημα» που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, με πολίτες του κόσμου να αναβιώνουν κάτι που έχει παρατηρηθεί σε πολλές περιόδους της ιστορίας, όπου τα τρόφιμα υποκαθιστούν το χρήμα. Κατά κύριο λόγο ανταλλάσσουν προϊόντα δικής τους παραγωγής, από σούσι και παγωτό μέχρι αυγά και μήλα, ενώ τέτοιες δράσεις οργανώνονται και στην Ελλάδα.

Το «Δίκτυο ανταλλαγής τροφίμων» έκανε την εμφάνισή του αρχικά στο Μπρούκλιν και σύντομα εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ πλέον διαθέτει ομάδες σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Σύμφωνα με τους διοργανωτές σχετικών εκδηλώσεων στη Βρετανία, πρόκειται για ένα «νέο είδος κολεκτιβισμού», καθώς ταυτόχρονα βρίσκουν λύση στην οικονομική κρίση, ανακυκλώνουν, αλλά νιώθουν και την ικανοποίηση της παραγωγής.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, στις ΗΠΑ οι «κανόνες» στις συναντήσεις της ανταλλαγής είναι απλοί: Διαρκούν δύο ώρες, οι μετέχοντες εκθέτουν τα τρόφιμα, τα δοκιμάζουν, συζητούν και η ανταλλαγή γίνεται τα τελευταία 30 λεπτά.

Όπως επισημαίνουν όμως αυτοί που έχουν ζήσει από κοντά μία τέτοια εκδήλωση, πρόκειται ουσιαστικά για ένα κοινωνικό γεγονός: «Είναι μία συνάντηση τόσο διαφορετικών ανθρώπων. Εμφανίζονται από φοιτητές μέχρι συνταξιούχοι. Βρίσκεις ανθρώπους με αντίστοιχα ενδιαφέροντα, ανταλλάσσεις πληροφορίες», λέει η Βίκι Σουίφτ, από τους πρώτους που οργάνωσαν κάτι αντίστοιχο στις ΗΠΑ. Σκέφτηκε την ιδέα όταν έμεινε στο σπίτι για να φροντίσει τα δύο της παιδιά και διαπίστωσε πως μαγείρευε πολύ περισσότερα απ' όσα χρειαζόταν η οικογένειά της.

Αντίστοιχη δράση υπάρχει και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, μπορεί εύκολα κανείς να βρει ιστοσελίδες όπου στο φόρουμ τους κάποιος προσφέρει μέλι με αντάλλαγμα λάδι ή αλεύρι και άλλα παρόμοια προϊόντα. Επίσης τοπικά δίκτυα που οργανώνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις έχουν αρχίσει να δημιουργούνται σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη ως τη Βέροια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ