Εν μέσω Πανελληνίων, οι έφηβοι βρίσκονται σε ευαίσθητη κατάσταση λόγω άγχους και τρομερής πίεσης, εκδηλώνοντας συχνά επιθετικές ή και ακραίες συμπεριφορές.
Με αφορμή το πρωτοφανές έγκλημα στο Αγρίνιο, είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο αρνητικά δρα τελικά το άγχος στην ψυχοσύνθεση του εφήβου, αλλάζοντας εντελώς τον τρόπο σκέψης ή ακόμα και τον χαρακτήρα του.
Σε σχετικό κείμενο που εξέδωσε ο Σύλλογος Αμερικανών Ψυχολόγων (ΑΡΑ) επισημαίνεται ότι η επιθετική συμπεριφορά είναι μία από τος κυριότερες ενδείξεις ότι το παιδί βιώνει καταστάσεις έντονου στρες και άγχους το οποίο συχνά δεν ξέρει πως να διαχειριστεί και να εκδηλώσει.
O APA στο κείμενο του παρουσιάζει μερικά σημάδια για την αναγνώριση των πιθανών συμπτωμάτων άγχους στους εφήβους: Οπως αναφέρει, είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν το νου τους για αρνητικές αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών. Οι νέοι όλων των ηλικιών, αλλά ειδικότερα τα παιδιά νεαρής ηλικίας, μπορεί να δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν το άγχος που νιώθουν και εν τέλει αυτό εκδηλώνεται με έντονες αλλαγές στη συμπεριφορά τους.
Ανάμεσα στις πιο κοινές αλλαγές που οφείλονται στο άγχος είναι ότι τα παιδιά γίνονται ευέξαπτα ή κακοδιάθετα, σταματούν να ασχολούνται με δραστηριότητες που συνήθιζαν να τους αρέσουν και παραπονιούνται περισσότερο από ότι συνήθως για το σχολείο, συχνά κλαίνε, εμφανίζουν φοβίες, προσκολλώνται σε κάποιο δάσκαλο ή καθηγητή, κοιμούνται πάρα πολύ ή πολύ λίγο και τρώνε πολύ ή ελάχιστα.
Μάλιστα τονίζεται ότι το να αποφεύγουν εντελώς τους γονείς τους και να εκφράζουν υπερβολική επιθετικότητα προς τα μέλη της οικογένειας τους, μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι ο συγκεκριμένος έφηβος βιώνει σημαντικά επίπεδα άγχους και χρειάζεται βοήθεια.
Βέβαια αν και η αρνητική συμπεριφορά του εφήβου δεν συνδέεται πάντοτε με υπερβολικό άγχος, οι απότομες αρνητικές αλλαγές στη συμπεριφορά σχεδόν πάντα αποτελούν σαφή ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά και όπως τονίζει ο APA, οι ενήλικες θα πρέπει να προσέξουν αυτές τις συμπεριφορές και να αντιδράσουν ή να παρέμβουν κατάλληλα, ενώ προτείνεται, αν ένα παιδί ή έφηβος παρουσιάζει συμπτώματα έντονου άγχους σε σταθερή βάση, όπως περιγράφηκε παραπάνω, μπορεί να του φανεί χρήσιμο να απευθυνθεί κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας ή κάποιον ψυχολόγο