Εναν πρακτικό τρόπο εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας προτείνει ο «πράσινος» ουρανοξύστης της Στοκχόλμης. Το Strawscraper φέρει την υπογραφή του Αρχιτεκτονικού γραφείου Belatchew και είναι καλυμμένος με μαλλιά που αξιοποιούν ενεργειακά τον άνεμο.
Οπτικά το παράξενο κτίριο μοιάζει να ανήκει στο βυθό της θάλασσας,αφού θυμίζει θαλάσσια ανεμώνη, ωστόσο είναι η νέα επαναστατική πρόταση του μέλλοντος για την εκμετάλλευση ενεργειακών πηγών.
Η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας σε ένα αστικό τοπίο αποτελεί πρόκληση, αφού συχνά φαίνεται αδύνατο να βρεθεί μια θέση για τις παραδοσιακές ανεμογεννήτριες ώστε να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο και να μην είναι επικίνδυνες.
Το πρόβλημα αυτό λύνει έξυπνα το Strawscraper το οποίο είναι καλυμμένο με «τρίχες» που απορροφούν τη δύναμη του ανέμου χωρίς να χρειάζονται οι παραδοσιακές τεράστιες ανεμογεννήτριες.
Το σύστημα χρησιμοποιεί πιεζοηλεκτρική τεχνολογία, η οποία μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια κίνησης που μπορεί να αποθηκευτεί για μελλοντική χρήση. Η μικροσκοπική κίνηση των τριχών είναι ασφαλής για τα πτηνά και τους ανθρώπους και δεν είναι τόσο θορυβώδης όπως οι παραδοσιακές ανεμογεννήτριες.
Εκτός όμως από την πρακτικότητα, το Strawscraper διαθέτει και εντυπωσιακό design, αφού οι τρίχες που καλύπτουν το κτίριο δημιουργούν την ψευδαίσθηση της κίνησης, ξεχωρίζοντας στον απρόσωπο ορίζοντα της μεγαλούπολης.
Ο συγκεκριμένος ουρανοξύστης αποτελεί επέκταση του πύργου της Στοκχόλμης ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1997. Ο αρχικός αρχιτέκτονας που το κατασκεύασε ωστόσο το έκανε 14 ορόφους χαμηλότερο απ' ότι υπολόγιζε αρχικά. Εκεί παρενέβη το αρχιτεκτονικό γραφείο Belatchew δίννοντας νέα ζωή στο παλιό σχέδιο με μια νέα εμφάνιση και νέα τεχνολογία που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τις πόλεις.