Η «απόβλητη» θερμότητα που εκπέμπεται από εγκαταστάσεις καύσης αποβλήτων και διυλιστήρια πλέον αποκτά χρησιμότητα, χάρη στο πρόγραμμα Osmoblue, από το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης.
Η απόβλητη θερμότητα συχνά ξεπερνάει τους 30 βαθμούς Κελσίου και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου βρήκαν τρόπο να την μετατρέψουν σε ηλεκτρική ενέργεια που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση κτιρίων αλλά και ως κινητήρια δύναμη για μηχανήματα.
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ένα μεγάλο μέρος (20 έως 50%) της ενέργειας που καταναλώνεται από συστήματα, όπως εγκαταστάσεις καύσης αποβλήτων και διυλιστήρια γίνεται θερμότητα, η οποία ωστόσο χανόταν, αν ήταν χαμηλότερη από 150 βαθμούς Κελσίου (ελάχιστη θερμοκρασία που επιτρέπει τη μετατροπή της θερμότητας σε ενέργεια).
Εδώ έγκειται η πρωτοπορία του προγράμματος OsmoBlue: Οι φοιτητές ανακάλυψαν μια διαδικασία κλειστού βρόχου που χρησιμοποιεί την όσμωση προκειμένου να μετατρέψει σε ηλεκτρική ενέργεια τη θερμότητα που είναι από 30 βαθμούς Κελσίου και πάνω.
Η τεχνολογία OsmoBlue μπορεί να μετατρέψει τη θερμότητα από ένα ευρύ φάσμα πηγών (αέρας, νερό, φυσικό αέριο ή ατμός) σε ηλεκτρική ενέργεια. Η συσκευή συνδέεται από τη μία πλευρά με την πηγή θερμότητας και από την άλλη πλευρά με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η απόδοση της μηχανής θα εξαρτάται από την θερμοκρασία και τη φύση της πηγής θερμότητας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μηχάνημα θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε εγκαταστάσεις καύσης αποβλήτων και διυλιστήρια προκειμένου να συλλάβει τη θερμότητα και να τη μετατρέψει σε ηλεκτρική ενέργεια.
Προς το παρόν, η ομάδα OsmoBlue έχει ολοκληρώσει μια ψηφιακή επίδειξη της ιδέας της και έχει εκτιμήσει το δυναμικό απόδοσης του προϊόντος σε ένα εργαστήριο. Το ψηφιακό μοντέλο επέτρεψε στην ομάδα να διαπιστώσει ότι 10 μεγαβάτ θερμότητας θα μπορούσε να παράγει μεταξύ 100 και 600 κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή αρκετή για να τροφοδοτήσει εκατό σπίτια.