Η καπνοβιομηχανία Philip Morris απειλεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του σχεδίου της κυβέρνησης της Αυστραλίας να επιβάλει μία ομοιόμορφη αποκρουστική συσκευασία σε όλα τα πακέτα των τσιγάρων.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012, τα πακέτα των τσιγάρων θα είναι πράσινου μουντού χρώματος και θα είναι καλυμμένα με προειδοποιήσεις, όποια και αν είναι η μάρκα τους.
Το μοναδικό στοιχείο που θα διακρίνει το ένα πακέτο από το άλλο θα είναι η μάρκα και το όνομα του προϊόντος, που θα είναι τυπωμένα με τους ίδιους χαρακτήρες.
Από την ανακοίνωση του σχεδίου αυτού, οι καπνοβιομηχανίες προσπαθούν να σκοτώσουν το σχέδιο εν τη γενέσει του.
Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο προειδοποίησε από την πλευρά του την Αυστραλία κατά του σχεδίου, το οποίο παραβιάζει την νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Σύμφωνα με τη Philip Morris Asia, με έδρα τον Χονγκ Κονγκ, το σχέδιο ης κυβέρνησης της Αυστραλίας παραβιάζει τους όρους της διμερούς επενδυτικής συνθήκης ανάμεσα στο Χονγκ Κονγκ και στην Αυστραλία.
"Η αφαίρεση της μάρκας και άλλων στοιχείων πνευματικής ιδιοκτησίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των όρων της διμερούς επενδυτικής συνθήκης που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ", δήλωσε η εκπρόσωπος Αν Εντουαρντς σε ανακοίνωση.
"Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα πραγματικό νομικό πρόβλημα και θα ζητήσουμε σημαντική χρηματική αποζημίωση για ζημίες", πρόσθεσε.
Η αγωγή θα κατατεθεί σήμερα αρχίζοντας μία περίοδο τρίμηνων διαπραγματεύσεων η οποία ενδεχομένως να καταλήξει σε διαιτητική απόφαση.
"Η προσφυγή στη δικαιοσύνη δεν αποτελεί μία απόφαση που λαμβάνουμε με ελαφρότητα, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μάς αφήνει άλλη επιλογή", δήλωσε η εκπρόσωπος της Philip Morris.
"Δεν θα μάς εκφοβίσουν οι τακτικές των μεγάλων καπνοβιομηχανιών, είτε πρόκειται για τακτικές πολιτικού χαρακτήρα, για επικοινωνιακές ή δικαστικές τακτικές", δήλωσε από την πλευρά της η πρωθυπουργός τη Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αυστραλίας, περί τους 15.000 Αυστραλούς πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα, γεγονός που κοστίζει 31,5 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας ( 23 δισεκατομμύρια ευρώ) στη χώρα ετησίως σε ιατρικές δαπάνες και απώλεια παραγωγικότητας στη χώρα.
Η Αυστραλία εφαρμόζει μία από τις αυστηρότερες αντικαπνιστικές νομοθεσίες στον κόσμο: απαγορεύει την διαφήμιση και το κάπνισμα στους περισσότερους κλειστούς δημόσιους χώρους.