Οι πολιτικοί αρχηγοί της τρικομματικής θα λύσουν όπως φαίνεται ένα ακόμη γόρδιο δεσμό που έχει προκύψει με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Οπως αναφέρουν πληροφορίες του iefimerida.gr, στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν την επιστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου από τη Γερμανία όπου συμμετέχει στα 150 χρόνια από την ίδρυση του SPD προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το θέμα που όλα δείχνουν ότι διχάζει και μάλιστα σοβαρά.
Δεν είναι τυχαία η εμμονή της κυβέρνησης δια του γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκου που επιμένει να τονίζει σε όλους τους τόνους ότι το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί, σε αντίθεση με τον αρμόδιο υπουργό που κάνει λόγο «για φληναφήματα φθηνής επικοινωνιακής πολιτικής».
Οι πληροφορίες από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως τις μετέδωσε το Mega στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων είναι σχεδόν κατηγορηματικές: Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρόκειται να έρθει προς ψήφιση και πάντως όχι τώρα, από αυτόν τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ισως αργότερα από κάποιον άλλο. Βεβαίως αυτό ανοίγει και ένα παρεμπίπτον θέμα, καθώς έως σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης έχει θέσει βέτο ώστε στον ανασχηματισμό να μη μετακινηθεί ο Αντώνης Ρουπακιώτης.
Αν η πρόθεση αυτή είναι ακριβής η σύγκρουση θεωρείται βέβαιη, εκτός κι αν καταφέρει ο πρωθυπουργός να πείσει τους άλλους δύο πολιτικούς υποστηρικτές της τρικομματικής για ποιο λόγο δεν πρέπει να γίνει τώρα η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ πάντως καθιστά σαφές -όπως τουλάχιστον τονίζεται σε σημερινή του ανακοίνωση- ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα την προώθηση και ψήφιση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου κατά της βίας και του ρατσισμού. Εμείς, τονίζεται, φέραμε το θέμα πρώτοι στο πολιτικό προσκήνιο.
Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει από το Μάρτιο τη δική του πρόταση νόμου με τίτλο «Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» προσθέτοντας διατάξεις στο νομοσχέδιο Καστανίδη - Παπαϊωάννου που δεν ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου με ευθύνη των συνεργαζόμενων κομμάτων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όπου επίσης τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:
Σήμερα στηρίζουμε την πρωτοβουλία Ρουπακιώτη, η οποία βασίζεται στα προηγούμενα σχέδια του ΠΑΣΟΚ, και πιέζουμε για την όσο το δυνατό πιο γρήγορη ψήφισή του. Για εμάς το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν μπορεί να είναι πεδίο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων. Ενσωματώνει στο εθνικό μας δίκαιο την απόφαση πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της ΕΕ της 28ης Νοεμβρίου 2008 και μας κατατάσσει στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών κρατών που έμπρακτα προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το περιεχόμενο του νόμου υπαγορεύεται από το αξιακό μας σύστημα και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στις αντιδράσεις συντηρητικών, αναχρονιστικών, ξενόφοβων και ρατσιστικών κύκλων.
Είναι μια παρέμβαση που στοχεύει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των επιλογών και της αξιοπρέπειας των πολιτών, σύμφωνα και με τα όσα ισχύουν σ' όλη την Ευρώπη. Μια παρέμβαση που αντιμετωπίζει τα κηρύγματα βίας και διχασμού από όπου κι αν προέρχονται και κατοχυρώνει την κοινωνική ειρήνη. Που διασφαλίζει την ελευθερία της πολιτικής έκφρασης και τη διακίνηση των ιδεών.
Σε όσους πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο κρύβει κινδύνους για άλλες πολιτικές ομάδες ή για την ελευθερία του λόγου η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη. Το νομοσχέδιο αφορά την καταπολέμηση του ρατσιστικού μίσους και της ρατσιστικής νεοναζιστικής βίας και μόνο αυτά.
Καμία συντηρητική λογική δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην άποψη αυτή. Και όλες οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου έχουν σημαντική ευθύνη για την ψήφιση κι εφαρμογή του Νόμου.
Αμετακίνητος και ο Ρουπακιώτης
Πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω ενώ όπως είναι γνωστό έχει απειλήσει εμμέσως ακόμη και με παραίτηση. Το μόνο που φέρεται αποφασισμένος να δεχθεί είναι ορισμένες αλλαγές σε διατυπώσεις, κάτι που αναμένεται να του ζητήσει άλλωστε και ο κ. Κουβέλης.
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής
Στο μεταξύ και ενώ η τελική θέση της κυβέρνησης είναι ακόμη ασαφής, για σήμερα ήταν προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) της Βουλής. Στην επιτροπή προεδρεύει δικαστικός λειτουργός (ο αρεοπαγίτης επί τιμή κ. Καϋμενάκης) και το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εκπροσωπήσουν δυο επίσης δικαστικοί λειτουργοί, ο εφέτης Κώστας Μπαλτάς και η εισαγγελέας κυρία Παπαταξιάρχη, οι οποίοι έχουν οριστεί με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.
Παρατηρήσεις για το νομοσχέδιο θα υπάρξουν από την ΚΕΝΕ, όπως γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις. Δεν είναι απίθανη και η αναβολή της συζήτησης, αφού ισχυρές δυνάμεις από τη ΝΔ αντιδρούν στην προώθησή του. Οι πολέμιοι επικαλούνται από εθνικούς λόγους μέχρι και ότι θα ενισχυθεί η Χρυσή Αυγή αν στοχοποιηθεί. Από το υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως επικοινώνησαν και με το υπουργείο Εξωτερικών πριν διαμορφώσουν το τελικό νομοσχέδιο.