Την κρίσιμη φάση στην οποία έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου σηματοδοτεί η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.
Κορυφώνονται οι διεργασίες για την πώληση της ΔΕΠΑ και ο ισχυρός άντρας της Gazprom Αλεξέι Μίλερ βρίσκεται στην Αθήνα για να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες της πώλησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος του ενεργειακού κολοσσού και «δεξί χέρι» του Βλαντιμίρ Πούτιν μαζί με τον 34χρονο γενικό διευθυντή των διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων του ομίλου Παβέλ Οντερόφ αναμένεται στις συναντήσεις που θα έχουν με την ελληνική πλευρά να θέσουν τις τελευταίες απαιτήσεις τους πριν προχωρήσουν στην υποβολή της δεσμευτικής τους προσφοράς στις 29 Μαΐου.
Ο κ. Μίλερ επισκέπτεται για τρίτη φορά σε διάστημα δυόμισι μηνών την Αθήνα και θα συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά για δεύτερη φορά.
Ολα δείχνουν ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για τη ΔΕΠΑ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Οι Ρώσοι πιέζουν, και εκτιμάται ότι στον Ελληνα πρωθυπουργό θα θέσουν δύο θέματα: την παροχή εγγυήσεων για την είσπραξη των χρεών προς τη ΔΕΠΑ που είναι γύρω στα 400 εκατ. ευρώ, αλλά και διαβεβαιώσεων από την ελληνική πλευρά για τη μη εμπλοκή της εξαγοράς από την Κομισιόν, στην περίπτωση που η Gazprom αναδειχθεί πλειοδότης.
Τα «αγκάθια» στη συμφωνία με τους Ρώσους
Η Gazprom ζητά κρατικές εγγυήσεις για την είσπραξη των χρεών και οριστική αντιμετώπιση της αιτίας που τα έχει προκαλέσει. Το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ πρόσφατα δήλωσε την πρόθεσή του να δώσει τα τιμολόγια των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος για την πληρωμή τους από τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ως εγγυήσεις για το ότι οι οφειλές αυτές θα πληρωθούν και συνεπώς θα πάνε κατευθείαν στη ΔΕΠΑ. Κάτι το οποίο δεν έπεισε επαρκώς τη ρωσική πλευρά. Επίσης η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει για μία ακόμη φορά τις θεσμικές παρεμβάσεις της για την επίλυση του προβλήματος.
Το δεύτερο «αγκάθι» για την Gazprom είναι το ενδεχόμενο να μπλοκάρει η Κομισιόν την εξαγορά της ΔΕΠΑ, με δεδομένη την έρευνα που κάνει για το ολιγοπώλιο της ρωσικής εταιρείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό έχει δεσμευτεί πως θα κατεβάσει το ποσοστό της εγγυητικής επιστολής που θα καταβάλουν οι Ρώσοι, ενώ σημειώνει πως δεν μπορεί να μη στείλει τη σύμβαση προς έγκριση στη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., αφού κάτι τέτοιο ορίζει ρητώς η κοινοτική νομοθεσία.
Ψυχρός πόλεμος Ρωσίας-ΗΠΑ για το φυσικό αέριο - Στη μέση η Ελλάδα
Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να απεμπλακεί από τον ψυχρό πόλεμο ΗΠΑ-Ρωσίας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Η εξαγορά αυτή αποκτά βαρύνουσα σημασία για την ενεργειακή ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα επιθυμεί να μη χαλάσει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι αμερικανικές πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση είναι διακριτικές προς το παρόν και ότι ήταν πολύ ισχυρότερες επί κυβέρνησης Καραμανλή. Επισημαίνουν επίσης ότι το ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ δεν είναι μόνο αμερικανικό αλλά και ευρωπαϊκό καθώς η Κομισιόν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει στην Gazprom να έχει τον ταυτόχρονο έλεγχο σε (δικές της) πηγές και σε (αγορασμένα) δίκτυα αερίου.