Κανένα περιθώριο για επαναφορά φοροαπαλλαγών - iefimerida.gr

Κανένα περιθώριο για επαναφορά φοροαπαλλαγών

Κανένα περιθώριο για επαναφορά φοροαπαλλαγών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περίπου 15 ημέρες έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση για να καλύψει τα προαπαιτούμενα της δόσης που έχει εγκριθεί, καθώς στις 4 του Ιουνίου η Τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα και όπως επισημαίνει ο Γιάννης Στουρνάρας στους συνεργάτες του, αυτή η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει... χθες, εννοώντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέο θρίλερ. Σύμφωνα, μάλιστα, με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, από το κατά πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα κινηθεί η κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί και η θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης για τον ΦΠΑ στην εστίαση, προκειμένου ο μειωμένος συντελεστής να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Εν όψει κατάθεσης του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν συζητιέται ούτε για αστείο η επαναφορά φοροαπαλλαγών που καταργήθηκαν με το τελευταίο φορολογικό νόμο, επισήμανση που γίνεται στον απόηχο των δηλώσεων Κοινοτικού Αξιωματούχου, ο οποίος κατά τη παρουσίαση της Εκθεσης Αξιολόγησης της Κομισιόν έβαλε "πάγο" στις συζητήσεις περί μείωσης φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα. Όσον αφορά, δε, στις ανησυχίες περί δυσάρεστων εκπλήξεων στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, από το υπουργείο Οικονομικών διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες αλλαγές, ωστόσο αναμένεται με ενδιαφέρον το πλαίσιο των τεκμηρίων, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες αλλαγές θα επέλθουν, με δεδομένη τη πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να τα καταργήσει από το 2014 και μετά.

Οι εκκρεμότητες στη φορολογία αφορούν, πάντως, κυρίως στα ακίνητα και στο νέο Φόρο που θα ισχύσει από τον επόμενο Ιανουάριο. Ενδεικτικό της δυσκολίας είναι ότι η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής αναβλήθηκε ελλείψει κάποιων επικαιροποιημένων στοιχείων, σύμφωνα τουλάχιστον με την ημιεπίσημη εκδοχή, καθώς στη πραγματικότητα φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές πολιτικές διαφωνίες και επιφυλάξεις, από τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας και μετά, όταν δηλαδή δημοσιοποιήθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις για το τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων. Σημειώνεται ότι από τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων έχουν υπολογιστεί έσοδα περίπου 700 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα μπορούν να καλυφθούν από άλλη πηγή.

«Καυτή» χαρακτηρίζεται επίσης η εκκρεμότητα που αφορά στο νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, το οποίο μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Ήδη με Απόφαση του Γ. Στουρνάρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία σχεδιασμού του νέου συστήματος, ενώ έχουν ζητηθεί και οι εισηγήσεις των υπηρεσιών για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης. Η δυσκολία του εγχειρήματος είναι ότι εάν αποφασιστεί προσαρμογή των αντικειμενικών στα νέα δεδομένα της αγοράς, τότε πέρα από τις μειώσεις που θα πρέπει να γίνουν σε πολλές περιοχές, θα πρέπει να γίνουν και αυξήσεις τιμών, ειδικά στη Περιφέρεια όπου οι εμπορικές παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από τις αντικειμενικές αξίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ