Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών της Κύπρου Δημήτρης Συλλούρης υποστήριξε ότι Μονές της Ελλάδας με θυγατρικές στη Λιβερία πήραν χαριστικά δάνεια από τη Λαϊκή Τράπεζα.
Ο κ. Συλλούρης, ο οποίος κατέθετε στην τριμελή Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία, ανέφερε ότι τα στοιχεία για τις Μονές τα έδωσε σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών το πρώην μέλος του Δ.Σ. της Λαϊκής, Μάριος Χατζηγιαννάκης. Πρόκειται ανέφερε, ο κ. Συλλούρης, για έξι με επτά μοναστήρια της Ελλάδας. Επίσης, ο κ. Συλλούρης εκανε λόγο για απειλές κατά της ζωής ανθρώπων, που ήταν σε θέση να δώσουν στοιχεία για τη διαπλοκή στις τράπεζες.
Για την «καυτή λίστα» με τα ονόματα έξι χιλιάδων ατόμων, που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό, ο κ. Συλλούρης είπε ότι η Βουλή ζήτησε τη λίστα από την Κεντρική Τράπεζα για να εξετασθούν οι εκροές ιδιαίτερα την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2013 , αλλά και την περίοδο (Ιούνιος 2012) που αποφασίστηκε η στήριξη της Λαϊκής από την προηγούμενη κυβέρνηση .
Ωστόσο, τόνισε, η Κεντρική Τράπεζα απέστειλε κατάλογο με ονόματα, μεταξύ 1ης και 15ης Μαρτίου 2013. Αυτό που θέλουμε να διαπιστώσουμε, είπε ο κύριος Συλλούρης, είναι, κατά πόσο την ώρα που η Βουλή, ενίσχυε τη Λαϊκή με 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, κάποιοι έπαιρναν προνομιακά δάνεια ή είχαν προνομιακή πληροφόρηση, ενώ τα χρήματα των πολιτών ήταν παγιδευμένα.
Ο Δημήτρης Συλλούρης ανάφερε πως εξαναγκάστηκε η Βουλή να στηρίξει τη Λαϊκή Τράπεζα με το ποσό των 1,8 δισ., χωρίς να έχει στην κατοχή της όλες τις πληροφορίες και παρά το γεγονός ότι είχε συζητηθεί αναβολή προκειμένου να εκδοθεί ενημερωτικό δελτίο.
Σχετικά με τους όρους εντολής της Alvarez & Marsal, ο κ. Συλλούρης απάντησε πως είναι προς εξέταση λόγω του ότι τίθεται θέμα απόκρυψης στοιχείων ή παραπλάνησης από την ΚΤΚ. Επίσης, υποστήριξε ότι η αγορά των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς θα έχει επιπτώσεις για την Κύπρο και πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστεί ποιο κέρδος θα έχει η Τράπεζα Πειραιώς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ