Η Ιταλία αλλά και η Ισπανία μας χάρισαν αυτό το νοστιμότατο δώρο: μπρουσκέτες με ξεροψημένο ψωμί στις οποίες βάζουμε ό,τι βρίσκεται μπροστά μας. Στην Ελλάδα αυτό τον ρόλο τον παίζει ο κρητικός ντάκος αλλά η μπρουσκέτα αφήνει το πεδίο πιό ελεύθερο, δεν μας περιορίζει στη ντομάτα με τυρί.
Παρακάτω θα δείτε μερικές ωραίες συνταγες για μπρουσκέτες και θα αφήσετε τη φαντασία σας να εργαστεί: με ντομάτες, με σολωμό, με αβοκάντο, με μελιτζάνες τηγανισμένες, με πιπεριές ψητές, με ζαμπόν Πάρμας και εκλεκτά τυριά, με κομμάτια κοτόπουλου ή υπόλοιπο από φέτες κρέατος, μη λυπηθείτε τα υλικά.
Ενδεικτικά μια συνταγή για μπρουσκέτα με ντομάτα, ελιές και κατίκι Δομοκού
- Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τα αγγουράκια σε μικρά κυβάκια. Καθαρίζουμε τις ελιές από τα κουκούτσια και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το κατίκι με όση φέτα ή ανθότυρο θέλουμε, πολτοποιώντας τα με πιρούνι.
- Kόβουμε λεπτές φέτες το ψωμί που επιλέξαμε. Τις φρυγανίζουμε σε φρυγανιέρα ή σε τοστιέρα.
- Αλείφουμε κάθε φετούλα με το κατίκι και από πάνω με κουταλάκι βάζουμε λίγη από τη σαλάτα.
Πάνω σε αυτό τον καμβά δημιουργείστε τις μπρουσκέτες της προτίμησής σας.
Εδώ η μπρουσκέτα κάθεται πάνω σε ξερό μαύρο παξιμάδι και η ντομάτα αναπαύεται πάνω σε ένα κρεβάτι από πέστο.
Αυτή είναι η κλασικότερη μπρουσκέτα με ντομάτα, κρεμμύδι, κρεμμυδάκι
Εδώ μια σικ μπρουσκέτα με προσούτο
Μην ξεχάσετε τις μπρουσκέτες με σολωμό
Εδώ βάζουμε ψητές γαριδούλες, ντοματίνια και γουασάμπι
Εδώ ψήνουμε για λίγο στο φούρνο τη μοτσαρέλα με τη ντομάτα και το ψωμί και μετά τοποθετούμε το ζαμπόν
Τυράκι ψημένο, αβοκάντο, ντοματούλα