Τουλάχιστον καταστροφική θεωρούν οι επιχειρηματίες της Μεγάλης Βρετανίας μια πιθανή έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως σημειώνουν σε ανοικτή επιτολή τους στην εφημερίδα Independent.
Τα στελέχη του Σίτι αναφέρουν ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαική Ενωση αποφέρει στις επιχειρήσεις 92 δισεκατομμύρια στερλίνες ετησίως, δηλαδή πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ και υποστηρίζουν ότι οι οικονομικοί λόγοι παραμονής της χώρας σε αυτήν, είναι παραπάνω από έκδηλοι και προφανείς για τα συμφέροντα της γηραιάς Αλβιώνας.
Η συζήτηση περί εξόδου της χώρας άνοιξε καθώς η κοινή γνώμη φαίνεται πως συμμερίζεται τις απόψεις των ευρωσκεπτικιστών υπουργών και βουλευτών που υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Από την άλλη πλευρά, οι κορυφαίοι επιχειρηματίες θεωρούν αδιανόητη μια τέτοια εξέλιξη και στρέφονται ενάντια στους πολιτικούς τους οποίου κατηγορούν ότι «βάζουν την πολιτική πάνω από την οικονομία».
Στην επιστολή που υπογράφεται και από τον ιδιοκτήτη της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον τονίζεται ότι τα οφέλη για τη Βρετανία είναι πολύ μεγαλύτερα σε σύγκριση με το κόστος της παραμονής της στην ΕΕ και αναφέρεται πως «τα κέρδη ως μέλος της ΕΕ κυμαίνονται από 32 έως 92 δισεκατομμύρια το χρόνο ή αλλιώς σε 1.200 με 3.500 στερλίνες ανά νοικοκυριό για αυτό και πρέπει να προωθήσουμε την ενδυνάμωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς στον τομέα της τεχνολογίας, της ενέργειας, των μεταφορών και των επικοινωνιών, προοπτική που θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 110 δισεκατομμύρια στερλίνες».
Ακόμη και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λορντ Χάου έγραψε χθες στον Observer ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον «άνοιξε το κουτί της Πανδώρας υποσχόμενος δημοψήφισμα και επαναδιαπραγμάτευση της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».