Εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες ένδυσης έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια σε χώρες των Βαλκανίων όπου το εργατικό κόστος είναι φθηνότερο και απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους για την παραγωγή ελληνικών ενδυμάτων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που υλοποίησε ο ΣΕΠΕΕ, στο τέλος του 2012 μόνο το 23% της εγχώριας παραγωγής ενδυμάτων γινόταν στην Ελλάδα, ενώ το 77% πραγματοποιούνταν εκτός Ελλάδας.
Η Βουλγαρία είναι η σημαντικότερη χώρα παραγωγής ενδυμάτων για την Ελλάδα, καθώς εκεί κατασκευάζεται το 57% της παραγωγής που γίνεται εκτός Ελλάδας, ενώ ακολουθούν η FYROM με 20% και η Κίνα με 10%.
Στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 270 ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης, οι οποίες απασχολούν περί τους 22.000 εργαζομένους. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα είναι το χαμηλό κόστος εργασίας, η μικρή απόσταση, η παραγωγική δυνατότητα, η ύπαρξη μεγάλων εργαστηρίων ραφής και το επιχειρηματικό περιβάλλον που σχετίζεται με το διαφορετικό φορολογικό καθεστώς.
Για τη Νότια Βουλγαρία, όπου είναι συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος αριθμός βουλγαρικών επιχειρήσεων ένδυσης, η Ελλάδα αποτελεί με διαφορά τον σημαντικότερο εταίρο, καθώς το 65% της παραγωγής ενδυμάτων γίνεται για λογαριασμό ελληνικών επιχειρήσεων. Ενώ -όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕΕ Θεόφιλος Ασλανίδης- τις δεκαετίες του '70, του '80 και του '90 υπήρχε μια σταθερή ανάπτυξη του κλάδου ένδυσης, στις αρχές του 2000 άρχισε να σημειώνεται μια κάμψη που πήρε μεγάλες διαστάσεις το 2005, όταν απελευθερώθηκαν οι περιορισμοί στις εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πλημμύρισε η αγορά με κινεζικά φθηνά ενδύματα.