Σε ανοιχτή γραμμή με την Τρόικα βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να βρεθούν από εναλλακτικές πηγές τα 600 εκατ. ευρώ που λείπουν από φετινό «πακέτο» μέτρων, μετά την απόσυρση της διάταξης για πλαφόν 300 ευρώ στις επιστροφές από αποδείξεις. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι ο Ε. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο Ρεν προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα που προέκυψε και το οποίο πρέπει να «κλείσει» μέχρι να ψηφιστεί το «πακέτο» των μέτρων, δηλαδή το αργότερο έως την Πέμπτη.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν προτάθηκε μεταξύ άλλων η αναβίωση της ρύθμισης για την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων, που θα απευθύνεται κατ' αρχήν σε όσους δεν ανταποκρίθηκαν στα σχετικά σημειώματα, πρόταση η οποία όμως απορρίφθηκε. Αντιθέτως εκτιμάται ότι η απόδοση των φορολογικών μέτρων, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο, βασίζεται σε πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις και ως εκ τούτου τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ μπορούν να εισπραχθούν χωρίς να αλλάξει ούτε γραμμή, ειδικά όσον αφορά στο Τέλος Επιτηδεύματος. Τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορούν να καλυφθούν από το πεδίο των λειτουργικών δαπανών -όπου υπάρχουν ακόμα περιθώρια μειώσεων- αλλά κι από το ΠΔΕ, με δεδομένο, μάλιστα, ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται ήδη σχέδιο που θα απαλλάσσει την Ελλάδα από την υποχρέωση της εθνικής συμμετοχής για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Την ίδια ώρα ο Ε. Βενιζέλος προετοιμάζεται για τη συζήτηση στη Βουλή επί του Μεσοπρόθεσμου αλλά και του Εφαρμοστικού που προβλέπει επώδυνα μέτρα συνολικού ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Ειδικά όσον αφορά στις επιβαρύνσεις στο εισόδημα, αυτές θα προέλθουν από τη μείωση του αφορολογήτου κατά 4.000 ευρώ, με αύξηση των κρατήσεων από τον Ιούλιο, από την έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω με εξαίρεση τους ανέργους, από τον «κεφαλικό» φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες, από το «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών, από την υιοθέτηση κριτηρίων για τα κοινωνικά επιδόματα, από τη μείωση του εφάπαξ κατά 10%, από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, από την αύξηση του ΛΑΦΚΑ σε συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, από το «πάγωμα» των ωριμάνσεων στο Δημόσιο, από την επιβολή εισφοράς 3% στο Δημόσιο για ανεργία και την αύξησή της κατά 0,5% στον ιδιωτικό τομέα.
Την κατανάλωση θα επιβαρύνουν η αύξηση κατά 5 λεπτά του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, η αύξηση των ειδικών φόρων σε μαζούτ και υγραέριο καθώς και η επιβολή ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο, η αύξηση από την 1η Σεπτεμβρίου του ΦΠΑ για χυμούς, αναψυκτικά, ανθρακούχα νερά, εστίαση, η αύξηση του ελάχιστου φόρου στα τσιγάρα.
Στα ακίνητα, επιβαρύνσεις φέρνει η μείωση του αφορολογήτου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στις 200.000 ευρώ, σε συνδυασμό με την εφαρμογή συντελεστή 2 τοις χιλίοις για ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 200.000 έως 500.000 ευρώ, ενώ αυξάνονται έως 37,5% τα τεκμήρια διαβίωσης.
Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων επιβαρύνονται από την αύξηση των Τελών Κυκλοφορίας που κυμαίνεται από 9 έως 13%, από την αύξηση έως και 100% στα σχετικά τεκμήρια, ενώ όσοι έχουν Ι.Χ. πάνω από 1.929 κ.ε, θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά 5% επί του τεκμηρίου.