Τα δύο κρίσιμα ζητήματα, της ενιαίας λιστας και της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα συζητηθούν στο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει τον προσεχή Ιούλιο. Αυτό αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την παρέμβαση του κ. Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε πως δεν θέτει κανένα ζήτημα με τη μορφή τελεσίγραφου.
Ταυτόχρονα, η κεντρική επιτροπή υπερψήφισε σχεδόν ομόφωνα τις «Θέσεις» και το «Καταστατικό», ενώ αποφάσισε μέτρο 1/10 για τους αντιπροσώπους και 30% σταυροδοσία, υιοθετώντας έτσι σχετική πρόταση του Αλ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 27 Μαΐου κλείνει ο αριθμός των οργανώσεων και στις 10 Ιουνίου η δυνατότητα εγγραφής νέων μελών, με το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να διεξάγεται στις 10-14 Ιουλίου.
Ο λόγος στα μέλη
«Τώρα τον λόγο έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ», είναι το σχόλιο πηγών του κόμματος, μετά το κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η δυνατότητα της διατύπωσης όλων των απόψεων οι οποίες και εκτέθηκαν. Υπό το πρίσμα αυτό, προσθέτουν, όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και ισότιμες μπροστά στο συνέδριο του κόμματος και καταλήγουν ότι «συλλογικά και κατά απόλυτα δημοκρατικό τρόπο αποφασίσαμε για το πλαίσιο των προσυνεδριακών μας διαδικασιών».
Τι είπε ο Τσίπρας για τις συνιστώσες
Την ανάγκη μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, με αυτοκατάργηση των συνιστωσών και των μηχανισμών τους και τη μετεξέλιξή τους σε ιδεολογικές τάσεις, επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Είναι η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, στην εμβάθυνση και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σε ΣΥΡΙΖΑ των μελών, είπε.
Ειδικότερα, στη μακρά αναφορά του για την πορεία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι συνιστώσες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής αριστεράς και πρόσθεσε ότι ήταν ένα πετυχημένο ιστορικό πείραμα για την ανασυγκρότηση της αριστεράς και την ιδεολογική και προγραμματική της επαναθεμελίωση.
Τώρα όμως, είπε, είναι η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, στην εμβάθυνση και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σε ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Ωστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για συγκρότηση ενός πλειοψηφικού ρεύματος μέσα των κοινωνία, ενός ρεύματος με ενιαία αριστερή ριζοσπαστική ταυτότητα.
Αυτό που χρειάζεται, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οργανωτική και πολιτική συνοχή, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη κατοχύρωση των δημοκρατικών λειτουργιών. Χρειάζεται δηλαδή, ένας και όχι δεκατρείς χώροι υποδοχής μελών και οργανωτικής ένταξης. Χρειάζεται περισσότερη δυνατότητα για σύνθεση απόψεων, και όχι για παραταξιακές μετωπικού χαρακτήρα συμφωνίες ή αποκλίσεις στο εσωτερικό μας.
Ποιοι αντιδρούν στη διάλυση των συνιστωσών
«Οχι» στο «κόμμα-σιωπητήριο» είπε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και επικεφαλής της μειοψηφίας Παναγιώτης Λαφαζάνης, στέλνοντας αιχμηρό και σαφές μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος με αφορμή τις προτάσεις για ενιαία λίστα στις ψηφοφορίες των οργάνων και κατάργηση των Συνιστωσών.
Κατά της διάλυσης των συνιστωσών και του ενιαίου ψηφοδελτίου τάσσονται, με κοινή τους δήλωση οι Μανώλης Γλέζος (Ενεργοί Πολίτες), Γιάννης Θεωνάς (ΚΕΔΑ), Σταύρος Καράμπελας (ΕΔΗΚ), Παναγιώτης Μαντάς (ΔΗΚΚΙ) και Γιάννης Σχίζας (Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά).
Στη δήλωση, ασκείται αυστηρή κριτική κατά του κ. Τσίπρα για την απόφαση επιβολής ενιαίας λίστας στην εκλογή των οργάνων του κόμματος και για την εξαγγελία της διάλυση των συνιστωσών.
Ωστόσο, μετά τη λήξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Γλέζος μίλησε για «γόνιμο διάλογο», τονίζοντας πάντως με νόημα πως «όποιος επιχειρεί να αλλοιώσει το πολιτικό σχήμα που κέρδισε την εμπιστοσύνη του λαού στις εκλογές, ενταφιάζει ό,τι δημιουργήσαμε».
Η σχετική δήλωση του κ. Γλέζου έχει ως εξής:
«Ο γόνιμος διάλογος, που αναπτύχθηκε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αποδεικνύει τα παρακάτω: Μοναδικός δρόμος μας είναι ότι ο Ενιαίος Φορέας, τον οποίο ίδρυσαν οι πολιτικοί οργανισμοί που σήμερα συναποτελούμε, πρέπει να αποκτήσει μόνο ενιαία δράση, χωρίς ξεχωριστές εμφανίσεις. Οποιος επιχειρεί να αλλοιώσει το πολιτικό σχήμα που κέρδισε την εμπιστοσύνη του Λαού στις εκλογές, ενταφιάζει ό,τι δημιουργήσαμε.»