Πρωτοβουλίες για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς -οι οποίες, κατά τα φαινόμενα, εξαιρούν το ΠΑΣΟΚ- θα αναλάβει το επόμενο χρονικό διάστημα ο Φώτης Κουβέλης, όπως ανακοίνωσε κατά την εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.
Επίσης, επανέλαβε τη στήριξή του προς την κυβέρνηση, με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας, προτείνοντας τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή μελών και από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρρυθμίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Ο κ. Κουβέλης απηύθυνε κάλεσμα σε όλα τα πρόσωπα και τις κινήσεις που έχουν πολιτική αφετηρία και αναφορά το δημοκρατικό σοσιαλισμό, ενώ προανήγγειλε πρωτοβουλίες της ΔΗΜΑΡ για διάλογο σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, τον εκλογικό νόμο, τη μεταρρύθμιση του κράτους και της οικονομίας και τα ζητήματα της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.
Ο κ. Κουβέλης προανήγγειλε και στροφή του κόμματος στα πλαίσια της τρικομματικής διακυβέρνησης σε πιο δημοφιλείς αποφάσεις:
«Οι κινητοποιήσεις σε όλη τη νότια Ευρώπη, δείχνουν ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί πλέον να αποδώσει. Δεν μπορεί να αποδώσει και να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Είναι αδήριτη ανάγκη, η σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την αναπτυξιακή διαδικασία. Είναι απαραίτητες οι μεγάλες πρωτοβουλίες για την κοινή αντιμετώπιση του χρέους. Πυκνώνουν οι φωνές για την αλλαγή αυτής της πολιτικής», σημείωσε.
Καθόρισε μάλιστα και το πεδίο των παρεμβάσεων με ανάληψη από την ΔΗΜΑΡ δράσεων για την στήριξη των ανέργων κυρίως αλλά και για την ανακούφιση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων.
Βασική επιδίωξη θα είναι επίσης η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο αλλά και ο φόρος της μεταβίβασης ακινήτων.
Όπως τόνισε πρόκειται για ζητήματα που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις και τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να αναλάβουν δράση.
Παράλληλα, άφησε αιχμές και για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για σύσταση ενός άτυπου συντονιστικού οργάνου ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία των τριών κυβερνητικών εταίρων, ενώ επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως είπε δεν διατυπώνει εναλλακτική πρόταση μένοντας μόνο στην στείρα πολιτική αντιπαράθεση.
«Η αντιπολίτευση βρίσκεται μακριά από αυτές τις απαιτήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεση. Ασαφείς δεσμεύσεις, ομιχλώδεις εξαγγελίες και επένδυση στην πολιτική και κοινωνική ένταση δεν συνιστούν ρεαλιστική αντιπρόταση εξουσίας. Είναι ευδιάκριτη η πολυγλωσσία του. Ακόμη και για τα πλέον βασικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα, στρατηγικές αποφάσεις και προγραμματικό σχέδιο, που αποτελούν πεδίο των εσωκομματικών του διενέξεων και αντιθέσεων», υπογράμμισε.