Έξω έχει έναν υπέροχο ήλιο, ενδεχομένως οι φίλοι σας να έχουν δώσει ραντεβού για καφέ. Και κάποιος πρέπει να πάει για δουλειά. Οι «κοπάνες» δεν τελείωσαν με την αποφοίτηση από το σχολείο. Οι περισσότεροι έχουν κάνει τουλάχιστον μία και ως εργαζόμενοι. Στο κρίσιμο τηλεφώνημα όμως με τον εργοδότη, χρειάζεται προσοχή. Γιατί σε αυτές τις συνομιλίες έχουν ειπωθεί οι πιο ευφάνταστες δικαιολογίες. Που βέβαια δεν πείθουν κανέναν.
Σε έρευνα που έγινε στη Βρετανία ανάμεσα σε 1.000 εργαζόμενους και ισάριθμους εργοδότες, αποκαλύφθηκε το... μεγαλείο της δικαιολογίας για την «κοπάνα». Η φαντασία δεν έχει όρια. Από το «έπεσε μία κονσέρβα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μου», μέχρι το εκπληκτικό «με δάγκωσε η σύντροφός μου σε ένα ευαίσθητο σημείο», οι εργοδότες έχουν ακούσει τα πάντα από έναν υπάλληλο που θέλει απελπισμένα να ξεκουραστεί μία ημέρα.
Δεν εκπλήσσει λοιπόν το συμπέρασμα της έρευνας πως έξι στους δέκα εργοδότες δεν πιστεύουν τις δικαιολογίες που ακούν. Όπως παραδέχονται, γίνονται ακόμη πιο καχύποπτοι αν ο καιρός είναι πολύ καλός ή αν ο υπάλληλος ήταν υγιέστατος την προηγούμενη ημέρα. Μάλιστα το ένα τρίτο από αυτούς παραδέχθηκε πως «τσεκάρουν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον υπάλληλό τους για να εντοπίσουν αναρτήσεις που δεν θα έκανε κάποιος που όντως αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Οι πιο περίεργες δικαιολογίες που σκαρφίστηκαν οι «κοπανατζήδες» της έρευνας
- Κολυμπούσα πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να χτυπήσω το κεφάλι μου στην άκρη της πισίνας.
- «Λύθηκε» το χειρόφρενο του αυτοκινήτου μου και έπεσε σε μία κολόνα.
- Πέθανε το χάμστερ μου.
- Τραυματίστηκα ενώ έκανα σεξ.
- Έχω παραισθήσεις.
- Έκαψα το χέρι μου στην τοστιέρα.
- Η σύντροφός μου με δάγκωσε σε ευαίσθητο σημείο.
- Ο σκύλος έφαγε τα παπούτσια μου.
- Το ψάρι μου είναι άρρωστο.
- Το δάχτυλο του ποδιού μου σφήνωσε στη βρύση του μπάνιου.
- Ήπια πολύ χθες βράδυ και κοιμήθηκα στο πάτωμα ενός σπιτιού. Δεν ξέρω πού είμαι.
- Έβαψα τα μαλλιά μου και τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά.