Συνέντευξη του Ελληνα υπουργού Οικονομικών δημοσίευσε το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά ζητήματα Agence Europe, στην οποία ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα έχει μειωθεί μέχρι το 2014, ενώ παράλληλα δεν κρύβει ότι έχει διαφωνήσει αρκετές φορές με τις επιλογές της Τρόικα για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.
Στην εισαγωγή της συνέντευξης επισημαίνεται ότι η Αθήνα συνεχίζει τις προσπάθειές της και πιστεύει ότι «η επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων ως το τέλος του έτους θα της επιτρέψει να προχωρήσει σε μια νέα μείωση του χρέους της, καθώς και σε χαλάρωση της λιτότητας προς ανακούφιση του ελληνικού λαού», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα:
Δημοσιογράφος: Το πρωτογενές πλεόνασμα θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε και τη λιτότητα. Ποια θα είναι η προτεραιότητά σας;
Στουρνάρας: Πράγματι, μια άλλη συμφωνία με την τρόικα προβλέπει ότι αν ξεπεράσουμε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, το 70% του πλεονάσματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κοινωνική πολιτική και το υπόλοιπο θα κατευθυνθεί στην περαιτέρω μείωση του χρέους. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση για έκτη συνεχόμενη χρονιά και σε πρόγραμμα λιτότητας για τέταρτη χρονιά. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Υπάρχουν πολλοί που δικαιούνται μείωση φόρων ή συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικής πολιτικής κ.λπ. Δεν μπορεί να είναι όλοι ικανοποιημένοι, αλλά αν ξεπεράσουμε τον στόχο, τότε θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε κάποιο από αυτά τα αιτήματα.
Δημοσιογράφος: Εικοσιπέντε χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα μπουν σε διαδικασία κινητικότητας. Τι θα συμβεί σε αυτούς τους υπαλλήλους;
Στουρνάρας: Η κινητικότητα δεν σημαίνει ότι θα απολυθούν. Σημαίνει ότι μπορούν να μετακινηθούν σε θέσεις στον δημόσιο τομέα, όπου υπάρχει υπερβάλλουσα ζήτηση για ανθρώπινο δυναμικό. Δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι θα αποχωρήσουν στο πλαίσιο ενός σχήματος υποχρεωτικής εξόδου, αλλά θα αντικατασταθούν ένας προς έναν από νέους ανθρώπους που προέρχονται από την αγορά. Μόνο ένας στους πέντε υπαλλήλους, που συνταξιοδοτούνται, αντικαθίσταται. Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει ήδη μειωθεί με την εφαρμογή αυτού του κανόνα. Έχουμε την πεποίθηση ότι από το 2010 ως το 2015, ο στόχος μείωσης του προσωπικού κατά 150.000 δημοσίους υπαλλήλους θα υπερκεραστεί. Όλες αυτές οι προσπάθειες δεν αφορούν τους αριθμούς, αλλά την ποιότητα και την προώθηση των νεότερων ανθρώπων.
Δημοσιογράφος: Είναι ταμπού οι αναγκαστικές απολύσεις στον ελληνικό δημόσιο τομέα;
Στουρνάρας: Τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφωνούν τώρα σε 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις.
Δημοσιογράφος: Πώς ανταπεξέρχονται όσοι έχουν τόσο χαμηλό ελάχιστο μισθό;
Στουρνάρας: Με τεράστια δυσκολία γιατί οι τιμές δεν έχουν μειωθεί αναλόγως. Μόνο τον φετινό Μάρτιο και Απρίλιο ήταν αρνητικός ο πληθωρισμός, για πρώτη φορά από το 1968. Για τον λόγο αυτόν εφαρμόζουμε διαρθρωτικά μέτρα τώρα, για να διευκολύνουμε τη μείωση των τιμών.
Δημοσιογράφος: Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τα τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας;
Στουρνάρας: Αν δεν επανέλθει η ανάπτυξη, η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αναμένουμε να έχουμε θετική ανάπτυξη την επόμενη χρονιά, συνεπώς αναμένουμε να αρχίσει να μειώνεται το ποσοστό ανεργίας εντός του 2014. Πέραν αυτού, διαθέτουμε ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Επιπλέον, οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία θα διευκολύνουν τη μετακίνηση ανθρώπινου δυναμικού από τους φθίνοντες κλάδους σε εκείνους που βρίσκονται σε άνθιση.
Δημοσιογράφος: Υπάρχουν άλλα σημάδια που δείχνουν ότι η ελληνική ανάκαμψη είναι καθ' οδόν;
Στουρνάρας: Περισσότεροι από 17 εκατομμύρια τουρίστες αναμένονται να επισκεφθούν την Ελλάδα φέτος. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό ενδεχομένως αντισταθμίζει την κρίση στην Κύπρο, η οποία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αύξηση του ΑΕΠ. Εκτός αυτού, παρατηρούμε ήδη ανάκαμψη στον τομέα της γεωργίας, με αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών.
Δημοσιογράφος: Η τρόικα επικρίνεται συχνά. Αποτελεί καλό σύστημα για την αντιμετώπιση της κρίσης;
Στουρνάρας: Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, αλλά είναι απαραίτητο αφού η τρόικα εκπροσωπεί τους δανειστές μας. Έχουμε μια καλή σχέση συνεργασίας μαζί τους. Δεν συμφωνούμε σε όλα. Για παράδειγμα, θεωρώ ότι τα οικονομικά μέτρα που μας επιβλήθηκαν ήταν κάπως υπερβολικά σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί. Η Ελλάδα έχει πληρώσει σχετικά υψηλό τίμημα, εν μέρει εξαιτίας των κυκλικών διακυμάνσεων των οικονομικών πολιτικών. Δεν καταφέραμε να πείσουμε την τρόικα να κατευθυνθεί σε καταλληλότερες πολιτικές για την ανάπτυξη και την ανεργία.
Δημοσιογράφος: Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας στο Ecofin κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας το 2014;
Στουρνάρας: Σίγουρα η ανεργία και η τραπεζική ένωση. Αυτά είναι τα πρώτα που έρχονται αυτή τη στιγμή στο μυαλό μου».