Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγεται από το University of Central Florida με επικεφαλής την καθηγήτρια κυρία Λάνα Ουίλλιαμς, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν την κοπριά κροκόδειλου σαν αντισυλληπτική μέθοδο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας οξέων που διαθέτει, καθώς και μέλι που περιέχει αντιβακτηριδιακή δράση.
Η ανακάλυψη βασίζεται σε ένα εύρημα σε νεκροταφείο της Αιγύπτου, στην όαση του Dakhleh -720 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου- όπου βρέθηκαν ανθρώπινα κατάλοιπα 124 ατόμων, η ηλικία των οποίων μετρά μόλις 18-45 εβδομάδες μετά από τη σύλληψη. Το νεκροταφείο ανήκε στην ρωμαϊκή πόλη της Κέλλας, που είχε πληθυσμό αρκετών χιλιάδων κατοίκων, οι οποίοι ζούσαν σε μία θρησκευτικά μεταβατική εποχή, καθώς είχαν ασπασθεί ενδεχομένως τον χριστιανισμό χωρίς να έχουν απαρνηθεί και τις παραδοσιακές αιγυπτιακές λατρείες.
Μέχρι τώρα έχουν ανακαλυφθεί 765 τάφοι σε εξαιρετική κατάσταση που δείχνουν πως οι περισσότερες συλλήψεις γίνονταν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το ιδιαίτερο όμως που αποκαλύπτει η έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα είναι πως χρησιμοποιούνταν ορισμένες μέθοδοι αντισύλληψης έτσι ώστε να συμπίπτουν οι γέννες με τις πλημμύρες του Νείλου.
Παρ' όλο λοιπόν που ο ζεστός καιρός καταστέλλει τη λίμπιντο οι κάτοικοι της Αιγύπτου κρατούσαν τις παραδόσεις που σχετίζονταν με την ετήσια πλημμύρα του ποταμού Νείλου καθώς ο ποταμός αποτελεί το δώρο του Θεού στην Αίγυπτο, χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί αυτός ο τεράστιος πολιτισμός.
Χαρακτηριστικό της πίστης των κατοίκων είναι και πως οι συλλήψεις κατά τον Ιανουάριο μειώνονταν σημαντικά λόγω της σεξουαλικής απαγόρευσης κατά τις μέρες της Σαρακοστής και των εορτών που θα μπορούσε να λάβει κανείς τη Θεία Ευχαριστία.