Επιστροφή στην επικαιρότητα -ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του The Great Gatsby- κάνει και μια ρετρό δίαιτα που δημιουργήθηκε την ίδια εποχή και την οποία ακολουθούν πιστά σταρ όπως οι Κάθριν Ζέτα Τζόουνς και Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ.
Πρόκειται για την διάσημη The Hay Diet που δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1920 από τον Δρ. Γουίλιαμ Χάουαρντ Χέι και την οποία προτιμούσαν οι χορεύτριες σε καμπαρέ της εποχής προκειμένου να αποκτήσουν τα αδύνατα σώματα που ήταν τότε στην μόδα.
Σύμφωνα με τις αρχές της (σ.σ. με τις οποίες αρκετοί διατροφολόγοι διαφωνούν) δεν έχει τόσο σημασία τι τρως, αλλά το με τι το τρως μαζί. Επιμένοντας ότι το κλειδί για να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος είναι να μην συνδυάζεις ποτέ ορισμένες ομάδων τροφών, όπως την πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες. Κάτι που σημαίνει ότι φαγητά όπως π.χ. μπριζόλα με πατάτες τηγανιτές είναι απαγορευτικά. Εξηγώντας πως, όταν τα συνδυάζεις, μπλοκάρεις την ικανότητα που έχει το σώμα σου να τα μεταβολίσει γρήγορα και σωστά.
Επιπλέον διαχωρίζει τα φαγητά και σε ακόμη δυο κατηγορίες, αλκαλικά και όξινα, και προτείνει ορισμένες λύσεις ώστε η δίαιτα μας να μην είναι πολύ «όξινη» ή αλκαλική. Όπως αντικατάσταση των βατόμουρων, του λευκού αλευριού και του τυριού (που είναι εξαιρετικά όξινα) με σπανάκι, βανίλιες και αυγά. Καθώς επίσης την αντικατάσταση λεμονιών, σπαραγγιών και μάνγκος (που είναι πολύ αλκαλικά) με μπανάνες, ντομάτες και μπιζέλια.