Νέα επαναστατική διαγνωστική μέθοδος, αλλάζει τα δεδομένα στην εξωσωματική γονιμοποίηση μειώνοντας τις επιπλοκές, αφού επιτρέπει την εκ των προτέρων την επιλογή του καλύτερου εμβρύου για εμφύτευση στη μήτρα.
Η μέθοδος αυτή, θεωρείται η σημαντικότερη εξέλιξη στο πεδίο της εξωσωματικής γονιμοποίησης τα τελευταία 30 χρόνια και υπόσχεται να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τον αριθμό των γεννήσεων υγιών παιδιών, ανεβάζοντας το ποσοστό επιτυχίας στο 78%.
Μέχρι πρόσφατα, η επιλογή από τους εμβρυολόγους των γονιμοποιημένων ωαρίων που θα εμφυτευθούν,γινόταν μετά από έλεγχο με το μικροσκόπιο, ωστόσο η νέα τεχνική επιτρέπει την συνεχή ψηφιακή φωτογράφηση των εμβρύων και έτσι την επιλογή μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή των υγιέστερων από αυτά πριν την εμφύτευση.
Οπως εξηγούν οι ερευνητές της κλινικής γονιμότητας Care Fertility του Νότιγκχαμ, με επικεφαλής τον διευθυντή Σάιμον Φίσελ, ανέπυξαν ένα πρόγραμμα λογισμικού με τους λεγόμενους «μορφοκινητικούς αλγόριθμους», το οποίο αναλύει τις ψηφιακές φωτογραφίες του αναπτυσσόμενου εμβρύου και το αξιολογεί ως χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού κινδύνου για την πιθανότητα εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών.
Η νέα μη επεμβατική μέθοδος, κοστίζει γύρω στα 1.000 ευρώ μέχρι στιγμής και μπορεί μελλοντικά να συνδυαστεί με τον επεμβατικό προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο των εμβρύων, που παρέχουν ορισμένες κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αφαιρώντας ένα έως δύο κύτταρα από τον αναπτυσσόμενο έμβρυο, με κίνδυνο να γίνει ζημιά στα υπόλοιπα.