Το μεγαλύτερο μειονέκτημά του ως ποδοσφαιριστής, πέραν της έλλειψης ταχύτητας, ήταν η σπάνια αύρα σταρ που απέπνεε. Ενας αθλητής με ξεχωριστά χαρίσματα, τα οποία ουδέποτε μπόρεσαν να φτάσουν στο επίπεδο της κοσμικής του επιρροής, όπως γράφει ο Τζόναθαν Γουίλσον στο Sports Illustrated.
Ο Ντέβιντ Μπέκαμ συμβολίζει την μετατροπή του ποδοσφαίρου από ένα λαϊκό – ρυπαρό για ορισμένους – παιχνίδι σε ένα λαμπερό παγκόσμιο προϊόν τη λάμψη του οποίου προσπαθούν να δανειστούν σταρ από άλλους χώρους.
Η δράση του ως σελέμπριτι, η λάμψη του στα κόκκινα χαλιά και στα ανά τον κόσμο gala έκανε (λογικά) τους περισσότερους να θεωρούν πως ο Αγγλος σταρ έπαιζε ποδόσφαιρο μόνο επειδή ήταν ο Μπέκαμ, ο άνδρας της Βικτόρια από τις Spice Girls. Πόσο λανθασμένη αντίληψη. Από μικρό παιδάκι μέχρι και τα 38 του οπότε σταμάτησε (χθες) το ποδόσφαιρο, ο Μπέκαμ ήταν από τους πιο σκληρούς εργάτες στις προπονήσεις. Δεν θα μπορούσε αλλιώς να παίζει σε τόσο υψηλό επίπεδο σε αυτή την ηλικία. Ούτε να πείσει τον βαρύ Φάμπιο Καπέλο να τον επαναφέρει στην ενδεκάδα της Ρεάλ Μαδρίτης ενώ είχε ξεκαθαρίσει πως δεν τον θέλει στην ομάδα. Ούτε θα ήταν ο πρώτος σε συμμετοχές στην εθνική Αγγλίας. Ούτε, βέβαια, να κάνει τον Σερ Αλεξ να τον αγαπήσει. Ασχέτως πορεία τα... έσπασαν λόγω του παπουτσιού που εκτόξευσε ο Σκωτσέζος και βρήκε τον Μπέκαμ στο φρύδι σε ένα από τα πλέον διάστημα επεισόδια της καριέρας του.
Η επιρροή του Μπέκαμ φαίνεται από την έκταση που πήρε η χθεσινή του ανακοίνωση ότι σταματά το ποδόσφαιρο. Πρώτο θέμα σε media που ασχολούνται με τη μόδα, με τον αθλητισμό, με το μάρκετινγκ, με την οικονομία. Στη Vogue, στο GQ, στο Time Magazine, στο Forbes, παντού.
Η προσωπικότητα Μπέκαμ ανέκαθεν χωριζόταν σε δύο κατηγορίες. Αυτή του αθλητή κι εκείνη του σταρ. Με το πέρασμα των χρόνων η δεύτερη επικράτησε. Ο Αγγλος έγινε ένα κινητό παγκόσμιο brand name. Ολα, όμως, ξεκινούν ή καταλήγουν από το ποδόσφαιρο. Οταν κάποιος συζητά για τον Μπέκαμ μπορεί να αναφέρεται στην εντυπωσιακή εμφάνισή του πάνω στο ταχύπλοο κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά ποτέ δεν πρόκειται να παραλείπει το γκολ που πέτυχε με φάουλ κόντρα στην Ελλάδα το 2001. Ενα από τα γκολ που σημάδεψεν την καριέρα του.
Ενα αφιέρωμα στον Μπέκαμ δεν θα μπορούσε να είναι μονοδιάστατο. Γι αυτό ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο από όλες τις εκφάνσεις τις καριέρας του.
Ας αρχίσουμε με τα εκτός γηπέδων για να καταλήξουμε στην θέαση των κατορθωμάτων του πάνω στο γρασίδι.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΟΥΜΕΡΟ 1: ΤΑ ΚΟΥΡΕΜΑΤΑ
Κάθε του ψαλιδιά γινόταν αντικείμενο σχολιασμού. Σόκαρε την κοινή γνώμη όταν αποχαιρέτησε την πλούσια κόμη του και εμφανίστηκε ξυρισμένος. Προκάλεσε ένα απεχθές παγκόσμιο αθλητικό φαινόμενο όταν εμφανίστηκε πρώτος με μοϊκάνα. Καθιέρωσε την κοτσίδα αλά... Σαολίν. Τις ανταύγειες. Αυτή είναι η πορεία των μαλλιών του Μπέκαμ μέσα στα χρόνια.
To 1997
To 1998
To 2001 τα...κουρτινάκια με το Brylcream μας αποχαιρέτησαν
Η μοϊκάνα που τόσο αγαπήθηκε από τους ποδοσφαιριστές ανά τον κόσμο και ακόμα μας ταλαιπωρεί αισθητικά.
Τα λεγόμενα gangster tracks
Το 2002
Το 2003 ήταν μια καταστροφική χρονιά για το look του Μπέκαμ
Το 2004
Το 2005
Το 2006
Το 2007
Το 2008
Το 2009
Το σήμερα
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΟΥΜΕΡΟ 2: ΤΟ ΣΤΥΛ
Δεν ήταν πάντα ο πιο καλοντυμένος ποδοσφαιριστής. Εχει περάσει από διάφορα στάδια. Το 1998, μάλιστα, δεν δίστασε να πάει σε παρουσίαση βιβλίου με δερμάτινο σανδάλι. Ναι, δερμάτινο σανδάλι. Παλιότερα, δε, πέρασε κι αυτός από τη φάση «φοράω σακάκι δύο νούμερα μεγαλύτερο σαν τον Χάρη Ρώμα, βάζω τα γυαλάκια μου και βγαίνω».
1997
1998 (epic fail)
1999 Full Leather
2000 Epic Fail 2
2001
2002 Μέλος boy band
2003 Sakis Rouvas Edition
2007 στροφή στην ποιότητα
2008 Guy RItchie Edition
2009 Proud Stylish Parent
2012
Bonus το αφιέρωμα του περιοδικού GQ στις καλύτερες εμφανίσεις του Μπέκαμ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΟΥΜΕΡΟ 3: ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Το 1998 όταν ο Μπέκαμ κλώτσησε τον Ντιέγκο Σιμεόνε στον αγώνα Αγγλία – Αργεντινή για το Μουντιάλ και οι Βρετανοί αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διοργάνωσης, το Νησί ήταν η κόλασή του. Τον έβριζαν όπου κι αν πήγαινε. Εκείνος συχνά δεν δίσταζε να απαντά. Οπως στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Το έκανε και το 2000 όταν ο κόσμος τον αποδοκίμαζε έπειτα από έναν νέο αποκλεισμό, σε Euro αυτή τη φορά.
Σε ηλικία 10 ετών
Στα 14 όταν υπέγραψε στην Μάντσεστερ
Στα 16 του
Το 1996 σε φωτογράφηση για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Το 1998 στέλνει... φιλάκια στους οπαδούς της Τσέλσι που τον κοροϊδεύουν μετά το Μουντιάλ
Εδώ πάλι στους οπαδούς της Τσέλσι κάνει... χειλάκια
Το 2000 οι αντιδράσεις του ήταν πιο δραστικές
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΟΥΜΕΡΟ 4: ΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ
Αν φτάσατε μέχρι εδώ κάτω αξίζει να σας ανταμείψουμε με αρκετά βίντεο
Ακολούθως θα δείτε τα καλύτερα γκολ του Ντέιβιντ Μπέκαμ.
1996 Γουίμπλεντον – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το γκολ από τη σέντρα που τον έκανε διάσημο.
1998 Αγγλία – Κολομβία. Το πρώτο του γκολ με την Αγγλία ήταν εκτέλεση φάουλ φυσικά.
2001 Αγγλία – Ελλάδα. Το γκολ που έστειλε τους Αγγλους στο Μουντιάλ. Στις καθυστερήσεις. Γκολάρα. Αν και δεν υπήρχε κανένα φάουλ στη φάση
2003 Μάντσεστερ – Ρεάλ Μαδρίτης
Ολες οι 65 εύστοχες εκτελέσεις φάουλ συγκεντρωμένες σε ένα βίντεο.
Και τέλος δύο συνεντεύξεις του. Εκείνη του αντίο την οποία την έδωσε στον φίλο του Γκάρι Νέβιλ και μια σαφώς πιο ενδιαφέρουσα, το 1999 στον ράπερ Αλι Τζι, μία από τις περσόνες που ενσάρκωνε ο κωμικός Σάσα Μπάρον Κοέν