Κίτρινη κάρτα έβγαλε στη Γερμανία και την Ανγκελα Μέρκελ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος χτύπησε «καμπανάκι» και για το γερμανικό χρέος και ζήτησε μεταρρυθμίσεις.
Μιλώντας σε ημερίδα για την Ευρώπη την οποία διοργάνωσε η Ραδιοφωνία Δυτικής Γερμανίας (WDR) στο Βερολίνο, ο κ. Μπαρόζο, με το βλέμμα στη Γερμανίδα καγκελάριο, τόνισε ότι δεν πρέπει να χαλαρώσει γιατί το χρέος της χώρας είναι πολύ υψηλό, καλώντας την κυρία Μέρκελ να πάρει μέτρα για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και αναπροσαρμογή των μισθών ανάλογα με την αύξηση της παραγωγικότητας.
«Η Γερμανία δεν πρέπει να χαλαρώνει. Το χρέος είναι πολύ υψηλό. Επιπλέον, η Γερμανία πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα στον τομέα των υπηρεσιών και να αναπροσαρμόσει τους μισθούς, ανάλογα με την αύξηση της παραγωγικότητας» ήταν τα λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος τοποθετήθηκε και για τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη.
Σημείωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις στα κράτη - μέλη, ωστόσο, η ανάπτυξη σε ολόκληρη την ήπειρο δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται σε καμία περίπτωση ικανοποιητική.
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται από τα κράτη - μέλη, διαπίστωσε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα: «Εχει σημειωθεί πρόοδος τόσο σε ό,τι αφορά τη διόρθωση των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των χωρών όσο και στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας», δήλωσε.
Τόνισε ωστόσο ότι «δεν δικαιολογείται κανένα αίσθημα ικανοποίησης, όπως έδειξαν και οι δύσκολες διαπραγματεύσεις στην περίπτωση της Κύπρου» και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν είναι ικανοποιητική, ενώ ειδικά το ποσοστό της ανεργίας είναι ιδιαίτερα υψηλό. «Η κοινωνική κατάσταση αποτελεί αιτία μεγάλης ανησυχίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», κατέληξε ο κ. Μπαρόζο.
Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο σοσιαλιστής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά τόνισε ότι είναι απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ενωση να στραφεί τώρα στους ανθρώπους και να αρχίσει να πολεμά τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης, εξελίσσοντας την Ευρώπη σε μια οικονομική, νομισματική και κοινωνική ένωση.
«Δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη εάν συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με προγράμματα λιτότητας, δίχτυα ασφαλείας και εκτεταμένη γραφειοκρατία. Πριν από 63 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ενωση γέμιζε τον κόσμο με ενθουσιασμό επειδή διέκριναν σε αυτήν μια σαφή υπόσχεση για ειρήνη, ελευθερία και κοινωνική ασφάλεια», κατέληξε ο κ. Σουλτς.
Παραδοχή αποτυχίας από τη Μέρκελ;
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος στην ίδια ημερίδα παραδέχθηκε εμμέσως ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε θολό τοπίο, καθώς δεν υπάρχει το κατάλληλο «εγχειρίδιο» για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην ήπειρο.
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε με ποιον ακριβώς τρόπο επιθυμούμε (να βελτιώσουμε) την ανταγωνιστικότητα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, αλλά για την περίπτωση της Γαλλίας εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι ηγέτες θα συμφωνήσουν ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της γαλλικής κυβέρνησης είναι επαρκείς προκειμένου να της δοθεί παράταση για τη μείωση του ελλείμματος.
Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος συνεχίζει να κάνει λόγο για αύξηση της κινητικότητας των εργαζομένων στην Ευρώπη, με κύριο προορισμό τη χώρα της, όπως είχε υποστηρίξει πριν από μερικές ημέρες.
Επισήμανε ότι είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «όπως κάποιος από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι διατεθειμένος να μετακομίσει στη Βαυαρία, έτσι θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι θα καλούνται εκεί όπου υπάρχει εργασία».
«Η Γερμανία μπορεί να ευημερεί μακροπρόθεσμα μόνον εφόσον η Ευρώπη πηγαίνει καλά», επανέλαβε η καγκελάριος. Δήλωσε ακόμη βαθύτατα ανήσυχη για την άνοδο των ποσοστών ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, αλλά επανέλαβε ότι «η ανάπτυξη θα έλθει ως αποτέλεσμα λογικών μεταρρυθμίσεων και σταθερών προϋπολογισμών».
Βελγικό think tank: Απέτυχε η Τρόικα στο πρόγραμμα της Ελλάδας
Τη στιγμή που τα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη δεν δείχνουν να αραιώνουν, οι θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα ήρθαν μαζεμένες, με την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch να γεμίζει αισιοδοξία τις αγορές και τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία να κάνουν λόγο για επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών στη χώρα.
Ωστόσο, το βελγικό think tank Bruegel που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης, στην έκθεση – αξιολόγησή του για τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ προς τις χώρες της ευρωζώνης, διαπιστώνει αποτυχία της Τρόικα στο πρόγραμμα της Ελλάδας.
Θεωρεί λανθασμένα αισιόδοξες τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ για την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να προσαρμοστεί και εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν προτιμότερο να είχε γίνει νωρίτερα και προσθέτει ότι η καθυστερημένη αναδιάρθρωση είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες ζημιές για τους φορολογούμενους.
Αφήνει να εννοηθεί ότι ο επίσημος τομέας θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα δεν δύναται να αποπληρώσει το χρέος της και βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική πορεία από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Οι τρεις διαπιστώσεις είναι οι εξής:
- Οι αρχικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς για την Ελλάδα.
- Το ελληνικό διοικητικό και πολιτικό σύστημα είναι πολύ πιο αδύναμο σε σχέση με αυτό των δύο άλλων χωρών.
- Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ζήτησε οικονομική βοήθεια, όταν η ευρωζώνη ήταν εντελώς απροετοίμαστη για μια τέτοια κρίση.
Το Bruegel επισημαίνει ότι τα προγράμματα της Τρόικα απέτυχαν σε ορισμένους τομείς με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση και την υψηλότατη ανεργία και δυσλειτουργία της αγοράς εργασίας.
Ειδικότερα, όσον αφορά την τρόικα, οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν και συγκεκριμένες αλλαγές για την αναμόρφωση του ρόλου της και την πιο επιτυχημένη λειτουργία:
Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα είδος «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου», ούτως ώστε να αποφευχθεί ο διττός ρόλος της ως αντιπρόσωπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Eurogroup από τη μία και ως Κοινοτικού Οργανισμού από την άλλη.
Ο ρόλος της ΕΚΤ στην τρόικα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο διακριτικός, ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις συμφερόντων. Η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες και να εκφράζει τις ανησυχίες της όταν χρειάζεται, αλλά δεν χρειάζεται να έχει πλήρη διαπραγματευτική ισχύ.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνεχιστεί έως ότου συσταθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και έως ότου η ευρωζώνη γίνει μέλος του ΔΝΤ. Εως τότε, το ΔΝΤ πρέπει να είναι «καταλυτικός δανειστής», υπό την έννοια της συμμετοχής με ένα ελάχιστο ποσοστό στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων διάσωσης και ταυτόχρονα της παροχής τεχνικής βοήθειας τόσο στο ενδιαφερόμενο κράτος όσο και στην ΕΕ. Στην περίπτωση αυτή, διατηρεί επίσης ακέραια τη δυνατότητα να αποχωρήσει σε περίπτωση διαφωνίας. Συγκεκριμένα προτείνεται η συμμετοχή του ΔΝΤ να περιοριστεί στο 10% της συνολικής χρηματοδότησης.