Reuters: 129 ρωσικές εταιρείες ήξεραν για το κούρεμα στην Κύπρο και φυγάδευσαν τεράστια κεφάλαια - iefimerida.gr

Reuters: 129 ρωσικές εταιρείες ήξεραν για το κούρεμα στην Κύπρο και φυγάδευσαν τεράστια κεφάλαια

Reuters: 129 ρωσικές εταιρείες ήξεραν για το κούρεμα στην Κύπρο και φυγάδευσαν τ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Reuters υποστηρίζει ότι Ρωσικά οικονομικά συμφέροντα γνώριζαν για την επικείμενη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και φυγάδευσαν τεράστια κεφάλαια. Μάλιστα το ειδησεογραφικό πρακτορείο ισχυρίζεται πως έχει στην κατοχή του έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότιο την περίοδο λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup του Μαρτίου, υπήρξαν μαζικές εκρροές 3.6 δισ. ευρώ από διάφορους μεγαλοκαταθέτες στην Κύπρο.

Οπως γράφει το Reuters 129 εταιρείες μετέφεραν από 5 εκατ. ευρώ ή και μεγαλύτερα ποσά η κάθε μία λίγο πριν από τις δραματικές στιγμές που έζησε η Κύπρος.

Από τις 95 αυτές επιχειρήσεις, 34 σχετίζονται με την Ρωσία, 5 με την Ουκρανία και ακόμα 2 με το Καζακστάν. Οι υπόλοιπες περιλαμβάνουν εταιρείες με έδρα την Κύπρο, ακόμα και εταιρείες που προέρχονται από χώρες - φορολογικούς παραδείσους όπως τα νησιά Καϋμάν, οι βρετανικές Παρθένοι νήσοι, και οι Ολλανδικές Αντίλλες. Μάλιστα περισσότερες από τις μισές συναλλαγές πραγματοποιούντο σε δολλάρια.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία λίγο πριν και κατά την διάρκεια της κρίσης του Μαρτίου, και πως η Κύπρος είχε καταστεί ένας φορολογικός παράδεισος, όπου με έναν πληθυσμό της τάξεως των 900.000 κατοίκων είχε συσσωρεύσει τραπεζικές καταθέσεις που ανέρχονταν στα 72 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται τέσσερις φορές πάνω από το ΑΕΠ της χώρας.

Τα έγγραφα τα οποία καταγράφουν 5.323 συναλλαγές και μέχρι τον Απρίλιο δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας και οι οποίες εδόθησαν στην Βουλή από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, περιλαμβάνουν μεταφορές κεφαλαίων από 100.000 ευρώ και πάνω από την Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή Τράπεζα, ακριβώς 2 εβδομάδες πριν επέλθει η χρηματοπιστωτική κατάρρευση στις 16 Μαρτίου και η κυβέρνηση Αναστασιάδη αναγκαστεί να κλείσει τις τράπεζες, καθώς παράλληλα διεξάγονταν οι αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια διεθνής συμφωνία διάσωσης της οικονομίας.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Καθώς άρχισαν οι μαζικές εκροές κεφαλαίων από την Κύπρο, με διακυμάνσεις, τον Ιανουάριο 1.7 δις ευρώ μετακινήθηκαν από τον νησί, με ακόμα 900 εκατ. να ακολουθούν τον μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Μια από τις μεγαλύτερες εκροές ήταν αυτή που εμφανίστηκε στην λίστα υπό την επωνυμία UCP Industrial Holdings, και η οποία κατέγραψε μεταφορά κεφαλαίων ύψους 80.2 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου στις 7 Μαρτίου. Η UCP Industrial Holdings αποτελεί τμήμα της United Capital Partners, μιας ρωσικών συμφερόντων επενδυτικής εταιρείας υπό την ηγεσία του Ιλια Σέρμποβιτς, με τζίρο που φτάνει τα 3.5 δις δολλάρια. Ο εν λόγω επιχειρηματίας υπήρξε πρώην επικεφαλής επενδύσεων στην Deutsche Bank (Γερμανική Τράπεζα) της Ρωσίας, ενώ στην παρούσα φάση εκτελεί χρέη διευθυντή του Δ.Σ. του Ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft.

Στις 16 Μαρτίου η Κυπριακή Κυβέρνηση έκλεισε τις τράπεζες εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα των δανειστών και την ΕΕ. Μια μόλις ημέρα πριν μια εταιρεία με την επωνυμία Trellas Enterprises μετέφερε 2 δις ρούβλια, το εθνικό νόμισμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ήτοι 63.85 εκατ. δολλάρια εκτός της Τραπέζης Κύπρου. Το πλειοψηφικό πακέτο της Trellas Enterprises βρίσκεται στα χέρια του Μαξίμ Νογκότκοβ, ενός επιχειρηματία που έχει υπό τον έλεγχό του την "Svyaznoy", μια εκ των μεγαλυτέρων αλυσίδων κινητής τηλεφωνίας στην Ρωσία. Ο 36χρονος Νογκότκοβ βρίσκεται μάλιστα στην λίστα του Forbes διαθέτοντας καθαρή περιουσία της τάξεως των 1.3 δις δολαρίων.

Ακόμη μια εταιρεία που καταδεικνύει την ρωσική εμπλοκή στην εκροή κεφαλαίων είναι η O1 Properties Limited, η οποία μετέφερε 10.1 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου. Η εταιρεία ελέγχεται από τον Μπόρις Μιντς, Ρώσο πολιτικό που έγινε επιχειρηματίας.

Σύμφωνα με την λίστα, στις 4 Μαρτίου καταθέτες απέσυραν 261 εκατ. ευρώ από τις 2 τράπεζες, ενώ αργότερα την ίδια ημέρα ο διαβόητος επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντίισελμπλουμ, ερωτήθηκε για το κατά πόσον η διάσωση της Κύπρου θα επηρέαζε τους τραπεζικούς καταθέτες. Δεν μπόρεσε να δώσει μια σαφή απάντηση, παρά την θέση ευθύνης που κατέχει, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να καταγράφεται εκροή κεφαλαίων της τάξεως των 315 εκατ. ευρώ.

Οι κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών στις 5 Μαρτίου υπέστησαν έναν περαιτέρω νευρικό κλονισμό όταν ο Κεντρικός Τραπεζίτης, Πανίκος Δημητριάδης δημοσίως επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι οι καταθέτες ενδέχεται να χάσουν ένα μικρό τμήμα των καταθέσεών τους.

Στις επόμενες 2 ημέρες οι μεταφορές κεφαλαίων ανήλθαν στα 342 εκατ. και 491 εκατ. ευρώ αντιστοίχως... Στο τελευταίο ποσό πρέπει να συμπεριληφθούν και τα 80.2 εκατ. ευρώ που απέσυρε η UCP Industrial Holdings.

Στην λίστα υπάρχουν και κυπριακών συμφερόντων εταιρείες, καθώς και μεμονωμένα άτομα, Κύπριοι και ξένοι υπήκοοι, καθώς και μερικές πασίγνωστες διεθνείς εταιρείες.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Apax Partners, ένας ιδιωτικός επενδυτικός όμιλος του Λονδίνου. Μια θυγατρική της Apax, η Mauritius Holdco Ltd, μετέφερε κεφάλαια ύψους 68.8 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου στις 8 Μαρτίου. Η εκπρόσωπος της Apax Partners, επιβεβαίωσε πως η Apax Mauritius Holdco είναι θυγατρική της εταιρεία, αλλά αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε περαιτέρω σχολιασμό.

Παρά το γεγονός πως στις λίστες υπάρχουν κάποιες άμεσα αναγνωρίσιμες εταιρείες, παράλληλα εντύπωση προκαλεί η πολύπλοκη δομή και φύση αρκετών από τις καταχωρημένες εταιρείες.

Η Glenidge Trading, η οποία μετέφερε 22.5 εκατ. ευρώ εκτός της Τρ. Κύπρου, είναι καταχωρημένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, έναν ακόμη φορολογικό παράδεισο, ο οποίος συχνά προτιμάται, καθώς διέπεται από το βρετανικό νομικό σύστημα, το οποίο διακρίνεται για την έλλειψη διαφάνειάς του.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, επικαλούμενο τοπικές πηγές τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ουκρανία, αλλά και πηγές από την αγορά, η Glenidge υπήρξε το μέσον δια του οποίου μια κυπριακή εταιρεία η DCH Investment UA Limited, απέκτησε μερίδια φέτος στον όμιλο εμπορικών κέντρων Karavan group, που εδρεύει στην Ουκρανία.

Με την σειρά της η DCH Investment UA Limited ελέγχεται από έναν από τους πλουσιότερους Ουκρανούς, τον Αλεξάντρ Γιαροσλάβσκι, σύμφωνα με τις ίδιες οικονομικές πηγές. Εκπρόσωπος του Γιαροσλάβσκι δεν απάντησε σε κανένα αίτημα για σχολιασμό που αφορά στην Glenidge και την επίμαχη μεταφορά χρημάτων από την Κύπρο.

Κάποιες εταιρείες που πραγματοποίησαν μερικές από τις μεγαλύτερες μεταφορές κεφαλαίων δεν μπορούν ακόμη να εντοπιστούν. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η Jarlath Limited, η οποία μετέφερε 76 εκατ. ευρώ, και η Accent Delight International, με μεταφορές κεφαλαίων της τάξεως των 27 εκατ. ευρώ.

Ακόμα στην λίστα υπάρχει η Rangeley Services Limited, η οποία μετέφερε 9.3 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου στις 15 Μαρτίου! Μια εταιρεία με την αυτή επωνυμία είναι καταγεγραμμένη σε διεύθυνση του Ηνωμένου Βασιλείου κοντά στο Λιντς και ιδιοκτήτης της φέρεται να είναι κάποιος Τζέισον Ρανγκελέϊ (Rangeley), και ο οποίος στα εταιρικά μητρώα έχει καταχορηθεί ως "υπεργολάβος γεωργίας"...

Όμως ερωτηθείς για την μεταφορά κεφαλαίων ύψους 9.3 εκατ. ευρώ ο ίδιος ο κ. Ρανγκελέϊ δήλωσε πως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το πρόσωπο αυτό, συμπληρώνοντας : "Δεν είμαι εγώ ... αν και εύχομαι να ήμουν."

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ