Ο Ντέιβιντ Στάκλερ είναι σαφής: «οι μειώσεις πληγώνουν, αλλά η λιτότητα σκοτώνει». Το συμπέρασμά του δεν χωρεί αμφιβολία όπως λέει, καθώς οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Και με βάση τα τρομακτικά στοιχεία που παραθέτει, το σύστημα υγείας στην Ελλάδα έχει τις χειρότερες «πληγές» σε σύγκριση με τις άλλες χώρες που βίωσαν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον βρετανό ερευνητή, αν η λιτότητα εφαρμοζόταν ως πείραμα στον κόσμο, θα είχε διακοπεί ήδη. «Οι αποδείξεις των θανατηφόρων παρενεργειών της, των βαθύτερων συνεπειών που έχουν οι οικονομικές επιλογές στην υγεία, είναι δυσβάσταχτες», αναφέρει ο ερευνητής που θεωρείται ειδικός στα οικονομικά ζητήματα που αφορούν την υγεία.
Ο επικεφαλής ερευνών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μίλησε στην εφημερίδα Guardian με αφορμή το τελευταίο βιβλίο του που συνδέει τη λιτότητα με τα προβλήματα υγείας. Και δυστυχώς, όπως αναφέρει, η κατάσταση στην Ελλάδα αποτέλεσε μία σημαντική πηγή για τα τρομακτικά συμπεράσματά του.
Οι αριθμοί που αφορούν τη χώρα μας, όπως λέει, είναι οι χειρότεροι από κάθε άλλο κράτος στο συγκεκριμένο ζήτημα: «στην Ελλάδα, η λιτότητα που εφαρμόστηκε ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που όρισε η τρόικα οδηγεί σε καταστροφή του τομέα της δημόσιας υγείας. Στο σύστημά της έχουν γίνει περικοπές κατά 40%», λέει ο Στάκλερ, που θεωρεί πως το χειρότερο είναι ότι οι συγκεκριμένες μειώσεις δεν αποφασίστηκαν από γιατρούς ή άλλους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, αλλά από οικονομολόγους. «Το πλάνο ήταν απλά να μειωθούν τα έξοδα για την υγεία στο 6% του ΑΕΠ. Από πού προέκυψε αυτός ο αριθμός; Είναι λιγότερο από ότι στη Βρετανία, τη Γερμανία και πολύ κάτω από τις ΗΠΑ», συμπληρώνει.
Οι συνέπειες που παραθέτει και στο βιβλίο του είναι δραματικές. Ο ερευνητής αναφέρει πως οι περικοπές στα μέτρα πρόληψης για τον HIV οδήγησαν σε αύξηση 200% των κρουσμάτων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε η κατακόρυφη αύξηση χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει να παρέχονται 200 καθαρές βελόνες το χρόνο σε κάθε χρήστη. Σύμφωνα με τον Στάκλερ, στην Αθήνα εκτιμάται ότι αυτός ο αριθμός είναι τρεις βελόνες.
Οι τρομακτικοί αριθμοί δεν σταματούν εκεί. Σχολιάζοντας τις αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους, ο συγγραφές λέει πως «Η Ελλάδα πέρασε από το ένα άκρο στο άλλο. Είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αυτόχειρων στην Ευρώπη. Τώρα αυτό έχει αυξηθεί κατά 60%. Από τις έρευνες φαίνεται διπλασιασμός των περιπτώσεων που εμφανίζουν κατάθλιψη. Στις ψυχιατρικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία είναι τρομακτικά. Στις γραμμές βοήθειας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι κλήσεις», προσθέτει και επισημαίνει πως το ελληνικό σύστημα υγείας απέτυχε να αντιμετωπίσει ή να διαχειριστεί τις απειλές για περικοπές:
«Υπάρχουν τεράστιες μειώσεις στα νοσοκομεία. Σε κάποια από αυτά υπάρχει έλλειψη ακόμη και χειρουργικών γαντιών, που είναι ο βασικός εξοπλισμός. Όταν κάνεις περικοπές με... το μαχαίρι του χασάπη, στο τέλος την πληρώνει ο ασθενής», τόνισε ο Στάκλερ.
Ο συγγραφέας όμως επισημαίνει πως τα πάντα είναι ζήτημα αντιμετώπισης. Ως παράδειγμα αναφέρει την περίπτωση της Ισλανδίας, που βίωσε τη χειρότερη τραπεζική κρίση στην ιστορία. Όπως τονίζει, το γεγονός δεν έπληξε το σύστημα υγείας της χώρας:
«Κανείς δεν έχασε την πρόσβαση σε αυτό. Για την ακρίβεια, στο συγκεκριμένο τομέα δαπανήθηκαν περισσότερα χρήματα. Δεν παρατηρήθηκε αύξηση αυτοκτονιών ή καταθλίψεων. Το 2011, η Ισλανδία, που ήταν παλιότερα η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, επέστρεψε στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας», κατέληξε.