Τη βίβλο του «σαβουάρ βιβρ» ενός εφοριακού κυκλοφόρησε η ομάδα Καταπολέμησης της Διαφθοράς του υπουργείου Οικονομικών. Μέσω μιας αναλυτικής, αλλά εν πολλοίς ουτοπικής έκθεσης οι αρμόδιες αρχές κάνουν μαθήματα συμπεριφοράς στους εργαζόμενους στις εφορίες που πρέπει να είναι πάντα ευγενικοί, εξυπηρετικοί, αμερόληπτοι, εργατικοί, τυπικοί, συνεργάσιμοι, ευσυνείδητοι, εχέμυθοι και φυσικά αδιάφθοροι. Διότι, το φακελάκι είναι ή τουλάχιστον πρέπει να είναι μια άγνωστη λέξη.
Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουν οι εφοριακοί σύμφωνα με τον Κώδικα Ηθικής Δεοντολογίας;
* Να διορθώνουν αμέσως το οποιοδήποτε λάθος θίγει δικαιώματα κάποιου πολίτη.
* Να απαντούν με συνέπεια στα αιτήματα των πολιτών είτε γραπτώς, είτε τηλεφωνικώς είτε αυτοπροσώπως.
* Να συνεργάζονται μεταξύ τους διότι μόνο όταν οι υπάλληλοι μιας υπηρεσίας επιλέξουν να συνεργαστούν μεταξύ τους για να κάνουν πραγματικότητα τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα, με την καθημερινή εφαρμογή των αρχών του, θα αναδειχθεί η πραγματική του αξία
* Να είναι συνεπείς στο ωράριό τους.
* Να εργάζονται πέραν του ωραρίου όταν υπάρχει ανάγκη.
* Να θέτουν τις ηθικές αρχές πάνω από το ατομικό κέρδος ή συμφέρον.
* Να νουθετούν συνάδελφό τους σε περίπτωση που αντιλαμβάνονται ότι είναι έτοιμος να προβεί σε μια ενέργεια, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τον Κώδικα. Να τον βοηθούν να καταλάβει ότι αυτό που πρόκειται να κάνει δεν επιτρέπεται και ότι πρόκειται για λάθος που θα μπορούσε να στοιχίσει ακριβά και στον ίδιο και στην υπηρεσία.
* Να χρησιμοποιούν την υλική ιδιοκτησία όπως τα τηλέφωνα, οι υπολογιστές, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα φωτοαντιγραφικά μηχανήματα μόνο για δουλειά της υπηρεσίας και περιστασιακά για μη επαγγελματικούς σκοπούς, αλλά μόνο εάν μια τέτοια χρήση είναι λογική και περιορισμένης διάρκειας και δεν εμποδίζει την εργασία.
Τα παραπτώματα που αναφέρονται στον Κώδικα είναι τα εξής:
* Η χρησιμοποίηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας ή πληροφοριών που κατέχει ο υπάλληλος λόγω της υπηρεσίας ή της θέσης του, για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων του ίδιου ή τρίτων προσώπων,
* Η αδικαιολόγητη άρνηση προσέλευσης για ιατρική εξέταση.
* Η άμεση ή μέσω τρίτου προσώπου συμμετοχή σε δημοπρασία την οποία διενεργεί επιτροπή, μέλος της οποίας είναι ο υπάλληλος ή όταν η επιτροπή αυτή υπάγεται στην αρχή στην οποία ο υπάλληλος υπηρετεί.
* Η άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως, γραπτώς ή προφορικώς, με σκόπιμη χρήση εν γνώσει εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή με χαρακτηριστικά απρεπείς εκφράσεις
* Η χρησιμοποίηση τρίτων προσώπων για την απόκτηση υπηρεσιακής εύνοιας ή την πρόκληση ή ματαίωση εντολής της υπηρεσίας.
* Η σύναψη στενών κοινωνικών σχέσεων με πρόσωπα, με αφορμή το χειρισμό θεμάτων αρμοδιότητας του υπαλλήλου από την αντιμετώπιση των οποίων εξαρτώνται ουσιώδη συμφέροντα των προσώπων αυτών.
* Η φθορά λόγω ασυνήθιστης χρήσης, η εγκατάλειψη ή η παράνομη χρήση πράγματος το οποίο ανήκει στην υπηρεσία.
* Η άσκηση εργασίας ή έργου με αμοιβή χωρίς προηγούμενη άδεια της υπηρεσίας.
* Η απλή απείθεια.
* Η παράλειψη από τα πειθαρχικά όργανα δίωξης και τιμωρίας πειθαρχικού παραπτώματος.
* Η μη τήρηση του ωραρίου από τον υπάλληλο και η παράλειψη του προϊσταμένου να ελέγχει την τήρησή του.
* Η αμέλεια ή ατελής εκπλήρωση του υπηρεσιακού καθήκοντος.
* Η αδικαιολόγητα μη έγκαιρη σύνταξη ή η σύνταξη μεροληπτικής έκθεσης αξιολόγησης ή η σύνταξη έκθεσης με κρίσεις ή χαρακτηρισμούς που δεν εξειδικεύονται με αναφορά συγκεκριμένων στοιχείων.
* Πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία.
* Κάθε παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος που προσδιορίζεται από τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν στον υπάλληλο οι κείμενες διατάξεις, εντολές και οδηγίες.
* Η παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους.
* Η απόκτηση οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ιδίου του υπαλλήλου ή τρίτου προσώπου, κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή εξ αφορμής αυτών.
* Η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας.
* Η παράβαση της αρχής της αμεροληψίας.
* Η παραβίαση της αρχής της ισότητας των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών.
* Η παράβαση της υποχρέωσης εχεμύθειας.
* Η σοβαρή απείθεια.
* Η αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων.
* Η αδικαιολόγητη προτίμηση νεότερων υποθέσεων με παραμέληση παλαιότερων,.
* Η άρνηση παροχής πληροφόρησης στους πολίτες και τις αρχές.
* Η μη έγκαιρη απάντηση σε αιτήσεις και αναφορές πολιτών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.