Προπόνηση. Μόνο αυτό σκέφτεται κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το τρέξιμο. Πόση ώρα θα προπονηθεί κάθε μέρα, τι απόσταση θα καλύψει. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό που έχει σημασία. Γιατί όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η ξεκούραση είναι εξίσου σημαντική.
Αν και επικεντρωνόμαστε συνήθως λοιπόν στη φυσική άσκηση, τις διατάσεις, ή έστω τη διατροφή, η ανάπαυση είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση ενός ερασιτέχνη δρομέα. Συγκεκριμένα, υπάρχει ευθεία σχέση ανάμεσα στην ξεκούραση και την απόδοση.
Κάθε φορά που τρέχει κάποιος, το σώμα έχει «φθορές». Αυτό που του επιτρέπει να αποκαταστήσει τη βλάβη είναι η ξεκούραση και ειδικά ο ύπνος. Αυτό σημαίνει πως με ανεπαρκή ανάπαυση έπειτα από την προπόνηση, το σώμα δεν έχει επανέλθει πλήρως, με συνέπεια να αποδυναμώνεται διαρκώς και να φθείρονται οι ιστοί.
Αν αυτό διαρκέσει πολύ, θα έχει ως αποτέλεσμα να φτάσει ο αθλούμενος στο σημείο που δεν θα μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό ή ασθένεια. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος που είναι απαραίτητη η ξεκούραση. Όταν το σώμα «αυτο-επισκευάζεται» πλήρως μετά από την προπόνηση, παράλληλα ενδυναμώνεται προκειμένου να προετοιμαστεί για αντίστοιχη μελλοντική επιβάρυνση. Αυτός είναι ο μηχανισμός χάρη στον οποίο βελτιώνεται η «φόρμα» του αθλούμενου.
Το πόσο πρέπει να ξεκουραστεί κανείς διαφέρει για κάθε άτομο, όπως συμβαίνει και στο διάστημα ύπνου που χρειάζεται ο καθένας. Αυτό που συμβουλεύουν οι ειδικοί είναι τουλάχιστον μία ημέρα πλήρους ξεκούρασης την εβδομάδα. Ή για παράδειγμα προειδοποιούν ότι δεν πρέπει ποτέ να υπάρχουν δύο διαδοχικές «σκληρές» προπονήσεις.
Όσο κρίσιμη είναι η ξεκούραση, άλλο τόσο είναι και η διατροφή, αφού υπάρχουν στοιχεία που βοηθούν και αυτά με τον τρόπο τους στην αποκατάσταση του σώματος έπειτα από την προπόνηση. Το βασικό είναι η πρωτεΐνη. Όσοι αθλούνται λοιπόν θα πρέπει να καταναλώνουν συχνά κόκκινο κρέας, κοτόπουλο και ψάρι, ενώ οι εναλλακτικές για τους χορτοφάγους είναι φασόλια, καρύδια, κινόα ή φακές.